Da otpišemo dug Grčkoj - nemoguće

Izvor: B92, 26.Jan.2015, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da otpišemo dug Grčkoj - nemoguće"

Evropska centralna banka (ECB) ne može učestvovati ni u kakvom otpisu duga Grčkoj, izjavio je član Izvršnog odbora te institucije, Benoa Kur.

"Evropska centralna banka ne treba da odluči da li je Grčkoj potreban otpis duga, ali je apsolutno jasno da ne možemo pristati na otpis potraživanja na ime grčkih obveznica u vlasništvu ECB-a. To je nemoguće iz pravnih razloga", izjavio je Kur u intervjuu nemačkom poslovnom dnevniku "Handelsblatu", a prenosi agencija Frans pres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tokom dužničke krize, ECB je kupila velike količine grčkih hartija od vrednosti, i još uvek neke od njih drži u svom portfoliju.

Otpis duga bi, kako ocenjuje francuska agencija, bio jednak monetarnom finansiranju (štampanju novca radi spasavanja države od dugova), što je prema statutu ECB strogo zabranjeno.

Grčki narod je, na jučerašnjim parlamentarnim izborima, glasao u korist grčke levičarske partije Sirize, koja je obećala da će pregovorati o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu "trojku" (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).

Kur je, takođe, poručio da vlade evropskih država moraju sprovesti reforme i konsolidovati nacionalne budžete zarad postizanja održivog privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ECB i MMF protiv otpisa duga Grčkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2015

Evropska centralna banka (ECB) ne može učestvovati ni u kakvom otpisu duga Grčkoj, izjavio je danas član Izvršnog odbora te institucije, Benoa Kur. Takođe, i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je da nema govora o brisanju grčkog duga i da je prioritet...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Evropska banka poručila Grcima: Nema otpisa duga

Izvor: Večernje novosti, 26.Jan.2015

FRANKFURT - Evropska centralna banka (ECB) ne može učestvovati ni u kakvom otpisu duga Grčkoj, izjavio je danas član Izvršnog odbora te institucije, Benoa Kur. "Evropska centralna banka ne treba da odluči da li je Grčkoj potreban otpis duga, ali je apsolutno jasno da ne možemo pristati na...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.