Izvor: Danas, 28.Jan.2015, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crveni“

Kakva slučajnost. Dan-dva pre povijesnih izbora u Grčkoj na kojima je pobedila levičarska Siriza Aleksisa Ciprasa, jedna TV je reprizirala odličan film Vorena Bitija „Crveni“ o Džonu Ridu, američkom novinaru i komunisti. Svojevremeno sam ga gledala i u bioskopu, jer pre tridesetak godina u Beogradu su, verovali ili ne, postojali pravi-pravcati bioskopi. Tamo su ljudi odlazili, gledali filmove, jeli kokice, semenke, kikiriki... Sala bioskopa „Kozara“ bila je puna, a tada čuveni holivudski >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << lepotan bio reditelj, scenarista, producent, glavni glumac „Crvenih“. Čudilo me otkud Bitiju pade na pamet da snimi film o američkom komunisti, ali uradio je odličan posao.

Džon (zvali su ga i Džek) Rid poticao je iz bogate porodice, postao novinar socijalističkog magazina Mase, bio svedok Oktobarske revolucije 1917. godine, o kojoj je napisao knjigu „Deset dana koji su promenili svet“. Amerikanci su se i tada panično plašili Rusa i komunista, a Rid je naivno verovao da će doći do pobune američkih radnika i revolucije. Osnovao i Komunističko-radničku partiju Amerike. Nadao se da će „Amerika i Engleska biti zemlja proleterska“.

Kakve veze imaju Rid i Cipras? Obojica su levičari i idealisti. Rid naravno nije imao nikakve šanse, ali je Cipras „rasturio“ na izborima, postao premijer i uzdrmao Evropu. Da „ekstremna levica“, kako predstavljaju njegovu Sirizu zapadni mediji, pobedi na izborima u jednoj EU zemlji, čudo čak i za Grčku, čija je levičarska tradicija bogata, a građani očajni zbog posledica ekonomske krize. Obećava Cipras kraj mera štednje, vraćanje nacionalnog ponosa, program njegove Sirize više nego ambiciozan. Traže otpis bar pola duga, obećavaju posao nezaposlenim, povećanje plata, penzija, potpuno besplatno zdravstvo i školstvo... imigrantima će obezbediti smeštaj i novčanu pomoć. Ma, primaće Grci godišnje ne 13 i 14 plata kao pre krize, već 15 i 16. Samo se ne zna od kojih para?

Divno je što je demokratija pobedila i građani Grčke okrenuli novi list. Sve najbolje im želim, zaslužili su posle toliko muke, samo se plašim da se njihovi snovi ne rasprše. Valjda će Cipras za Grčku izdejstvovati nešto povoljniji aranžman sa kreditorima, ali realnost će ga brzo spustiti na zemlju. Ciprasova pobeda mogla bi da uzdrma EU ako „domino efekat“ dovede do pobede levičara u Italiji i Španiji. U drugom delu EU, međutim, jačaju desničarski ekstremisti. Ukoliko na jugu Evrope zavladaju ekstremni levičari, a na severu ekstremni desničari - biće „igranke“. Džabe Evropom godinama šire paranoju od islamista, muslimana, stranaca „raznih boja“, EU će izgleda uzdrmati ekstremisti, populisti i demagozi iz „evropskog dvorišta“: Cipras, Marina le Pen, Najdžel Faradž... Šta će se i da li će se nešto promeniti u Briselu nakon grčkog i očekivano novih političkih potresa u zemljama EU - videćemo.

Kakve veze to ima sa Srbijom? U Srbiji su strani evroskeptici, na levici i desnici, uvek imali značajan broj poštovalaca, ali je oduševljenje nastalo u većem delu javnosti Sirizinom pobedom dirljivo. Već se traže „srpski Ciprasi“, mada kod nas levice realno nema ni u naznakama. Na „konkurs“ za „srpskog Ciprasa“ javio se Borko Stefanović (DS), tu su i „dežurni levičari“ Vulin i Dačić. Čini mi se, međutim, da njih trojica i ostali potencijalni ovdašnji „Ciprasi“ imaju veze sa levicom koliko ja sa nuklearnom fizikom.

Šta je bilo sa Ridom? Umro 1920. u Moskvi. Sahranjen u Kremlju, što je počast koja se strancima retko ukazivala. Sudeći po filmu, razočarao se nekim dostignućima Oktobarske revolucije. Nije mu, na primer, bilo jasno kako boljševici ne mogu da obezbede grejanje Petrograda. To je problem sa populistima i demagozima svih boja, religija, ideologija - mogu privlačno da zvuče u teoriji, ali im praksa često nije jača strana.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.