Čomski: Napad na Grčku je sramotan

Izvor: Politika, 03.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čomski: Napad na Grčku je sramotan

Čuveni američki mislilac u izjavi za „Politiku” kaže da je trebalo da grčki dug bude ili radikalno restrukturiran ili ukinut

Bilo da Grčka napusti evrozonu ili da prihvati da i dalje sledi diktate „trojke”, posledice po grčki narod biće gorke, kaže za „Politiku” Noam Čomski, najčuveniji intelektualac sveta, lingvista, filozof i politički aktivista. Na pitanje šta će se desiti sa Grčkom i šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << misli o zahtevima evropske „trojke” (Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske centralne banke) prema ovoj članici EU, Čomski odgovara:

– Politika stezanja kaiša koja je nametnuta Grčkoj sa ekonomske tačke gledišta je apsurdna i prava je katastrofa za Grčku. Ponašanje „trojke” je sramotno. Nema sumnje da je njihov cilj da svima daju na znanje da otpor severnim bankama i briselskoj birokratiji neće biti tolerisan i da težnje ka demokratiji i poštovanju narodne volje moraju biti napuštene. Sem demonstriranja moći, nema drugog razloga da se nastavi sa sramotnom farsom u kojoj francuske i nemačke banke profitiraju na patnji grčkog naroda.

Upitan šta je trebalo uraditi pre nego što je raspisan referendum o nametnutim merama štednje, Noam Čomski kaže da je trebalo da dug bude radikalno restrukturiran ili proglašen nelegitimnim i ukinut. Prema njegovom mišljenju, Grcima se sada nudi „bedan izbor između dve bolne alternative. Možemo se samo nadati da će hrabri otpor Grka podstaći globalnu solidarnost, koja će spasiti i njih i druge od okrutne sudbine koju diktiraju trenutni gospodari.”

Kampanja za referendumsko „ne”, odnosno za odbijanje nametnutih mera štednje, vodi se pod sloganom „ohi”. Naime, kada je u osvit Drugog svetskog rata Benito Musolini tražio da italijanske trupe okupiraju delove grčke teritorije, tadašnji premijer Joanis Metaksas je ultimatum odbio kratkim „ohi”. Svakog 28. oktobra u Grčkoj obeležava se „Ohi” dan kao dan ulaska u borbu protiv nacizma, a Siriza svoju politiku naslanja upravo na ovu tradiciju grčkog naroda, često iznalazeći paralele između nacističke okupacije Grčke i današnje nemačke ekonomske politike.

Najzanimljiviji predlog međunarodne solidarnosti sa Grčkom došao je od kurdske Narodne demokratske partije, koja je u turskom parlamentu predložila da Turska u znak solidarnosti otplati 1,6 milijardi evra grčkog duga ili Grčkoj dodeli beskamatni kredit u tom iznosu, što bi poboljšalo odnose između ove dve susedne zemlje i sprečilo ekonomske turbulencije koje bi naštetile i samoj Turskoj.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čomski: Banke profitiraju na patnji grčkog naroda

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2015

Bilo da Grčka napusti evrozonu ili da prihvati da i dalje slijedi diktate "trojke" posljedice po grčki narod biće gorke, kaže za "Politiku" Noam Čomski, najčuveniji intelektualac svijeta, lingvista, filozof i politički aktivista...Na pitanje šta će se desiti sa Grčkom i šta misli o zahtjevima...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.