Cipras od jula ponovo mora da traži   novac

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras od jula ponovo mora da traži novac

Uz 542 poslanika za i 32 protiv, nemački Bundestag je odobrio nastavak kreditiranja Grčke na još četiri meseca, čime je vlada u Atini samo odložila krizu.

Ovim je završena najnovija dvonedeljna grčka drama u kojoj je nemačka kancelarka Angela Merkel imala novog partnera na sceni u vidu Aleksisa Ciprasa, nedavno izabranog premijera Grčke. Iako ishod deluje kao kompromisna pobeda za oboje, vodeći ekonomski listovi u svetu ne misle tako.

Dopisnik „Fajnenšel >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tajmsa“ iz Berlina primećuje da je, pored „značajne pobune“ konzervativnih poslanika Merkelove, koji su se oglasili o njen zahtev i glasali protiv daljeg kreditiranja Grčke, bilo i 13 onih koji su bili uzdržani.

Anarhisti ljuti, opet počelo nasilje

Nekoliko desetina demonstranata razbilo je četiri izloga, uništilo dve autobuske stanice i zapalilo ili oštetilo nekoliko automobila tokom antivladinih demonstracija koje su u centru Atine organizovali ekstremna levica i anarhisti. To su bile prve demonstracije od kada je levičarska partija Siriza došla na vlast pre mesec dana.

- Kako će biti na sledećem glasanju, kada ulozi budu viši? - napisao je dopisnik Dživan Vasagar na Tviteru.

To sledeće glasanje uslediće već na leto. Kako piše magazin „Forbs“, iako je dogovor Grčke s ministrima finansija evrozone privremeno smanjio rizik od izlaska Grčke iz monetarne unije, grčka kriza je daleko od završene.

- Grčka će se suočiti s ključnim preprekama u naredna četiri meseca, dogovor između Atine i njenih kreditora je toliko krhak da bi mogao da propadne u bilo kom trenutku. Opasnost od bankrota Grčke nije nestala, što znači da će nakon juna Atina morati ponovo da odgovori na neka ozbiljna pitanja - navodi se u analizi.

„Forbs“ navodi da će odluka o produženju programa pomoći voditi novoj seriji rokova, hitnih sastanaka i dogovora u poslednjem trenutku. Kao rezultat toga, pored već viđene grčke krize na kraju ovog meseca, uslediće nove krajem aprila i na kraju juna, koje će nastaviti da predstavljaju pretnju po ostanak Grčke u evrozoni.

Američki institut „Stratfor“ je predstavio agendu onoga što vladu u Atini očekuje do kraja godine. Tu je posebnom bojom označen april, u kojem Grčka treba da predstavi sveobuhvatnu listu reformi i u kojem će EU i MMF ponovo donositi odluku o puštanju poslednje tranše finansijske pomoći.

Još nema plana šta će biti kada ta pomoć istekne krajem juna, ali se zato zna koliko će novca Grčka morati da vrati Evropskoj centralnoj banci (ECB), MMF i privatnim poveriocima do kraja ove godine. Radi se o 29 milijardi i 290 miliona evra, podeljenih na rate koje variraju od 448 miliona evra do 4,6 milijardi evra.

Najveće rate Atina treba da isplati ECB i kupcima njenih kratkoročnih državnih hartija od vrednosti.

Šojble: Dobili dodatno vreme

Volfgang Šojble, nemački ministar finansija, juče je na sednici Bundestaga rekao da u slučaju Grčke nije reč o novoj pomoći, već o dodatnom vremenu i apelovao na evropsko jedinstvo. „Ne radi se o novoj pomoći, niti o bilo kakvim promenama, već o dodatnom vremenu da bi se taj program uspešno okončao“, rekao je Šojble pred poslanicima Bundestaga, objašnjavajući zašto bi trebalo da glasaju za četvoromesečni produžetak pomoći koji, sudeći prema anketama, većina Nemaca odbija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.