Cipras: Nemačka strogi bankar, Evropa na ivici raspada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2016, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Nemačka strogi bankar, Evropa na ivici raspada

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da će tražiti dalje smanjenje grčkog duga i ublažavanje oštrih mera štednje koje, kako je kazao, diktira Nemačka.

 Cipras je naveo da budžetski višak Nemačke s jedne strane i nastavak rekordne nezaposlenosti na jugu Evrope s druge strane nisu prihvatljivi.

"Ne može Berlin da bude neka vrsta evropske štedionice i da beleži budžetski višak dok je jug Evrope pogođen rekordnom nezaposlenošću", istakao je Cipras >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u razgovoru za atinski list "Rilnjuz" (Realnews).

"Ako se tako nastavi, videćemo još neugodnih rezultata referenduma i izbora u Evropi", rekao je Cipras.

Prema njegovim rečima, dogma štednje je dovela Evropu na "ivicu raspada".

Cipras je pozvao severne zemlje članice EU da pruže finansijsku potporu problematičnom jugu u borbi protiv nezaposlenosti.

Grčki premijer je ponovio poziv Nemačkoj za isplatu ratne odštete za vreme nacističke okupacije.

"To je pitanje časti za državu. Grčka neće povući svoje zahteve", istakao je Cipras, prenela je Hina.

Grčka vlada traži između 269 i 332 milijarde evra za štetu koju je Nemačka uzrokovala tokom Drugog svjetskog rata. To uključuje materijalnu štetu i odštetu za ratne zločine, kao i za zajmove koje je Grčka pod prisilom morala da odobri Trećem Rajhu, a koji nikada nisu vraćeni.

Pitanje ratne reparacije snažno se obnovilo 2010. kada je Grčka potonula u dužničku krizu i bila primorana da zatraži spasonosne zamove od Evropske unije u kojoj Nemačka obavlja ulogu strogog poverioca.

Nemačka vlada odbija da otvori to pitanje i tvrdi da je ono politički i pravno rešeno u procesu ponovnog ujedinjenja Nemačke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras: Evropa na ivici raspada

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Avg.2016

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da će tražiti dalje smanjenje grčkog duga i ublažavanje oštrih mera štednje koje, kako je kazao, diktira Nemačka...Cipras je naveo da budžetski višak Nemačke s jedne strane i nastavak rekordne nezaposlenosti na jugu Evrope s druge strane nisu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.