Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Maj.2015, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Grčka se neće povinovati iracionalnim zahtevima

Grčka se neće povinovati "iracionalnim" zahtevima i učinila je sve da postigne kompromis o otplati svog duga“, izjavio je u Atini grčki premijer Aleksis Cipras. "Uradili smo sve što je na nama, sada je red na Evropu", rekao je Cipras na glavnom odboru svoje stranke Sirize i dodao da je Grčka u "poslednjoj fazi bolnog i teškog perioda".

Cipras je optužio neke kreditore da koriste problem likvidnosti zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kako bi poništili dogovor postignut 20. februara o produžavanju za četiri meseca programa finansijske pomoći zemlje.

Atina sa svojim poveriocima vodi mukotrpne pregovore da dobije 7,2 milijardi evra preostalih sredstava od drugog programa pomoći koji ističe krajem maja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je ranije, posle sastanka s Ciprasom u Rigi, da je ostalo još mnogo toga da se uradi da bi se izbegao finansijski krah u Grčkoj.

Vlada u Atini 5. juna treba da isplati MMF-u 303 miliona evra, 12. juna 341 milion evra, 16. juna 568 miliona evra i 19. juna 341 milion evra. Posle toga, 30. juna treba da isplati i 1,5 milijardi evra za plate i penzije.

Grčka će teško uspeti da plati ta potraživanja ako ne bude dobila poslednju ratu od 7,2 milijardi evra iz paketa pomoći, što zavisi od pregovora s kreditorima.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Cipras: Niko nas neće ponižavati

Izvor: B92, 24.Maj.2015

Grčka se neće povinovati "iracionalnim" zahtevima i učinila je sve da postigne kompromis o otplati svog duga, izjavio je u Atini grčki premijer Aleksis Cipras..."Uradili smo sve što je na nama, sada je red na Evropu", rekao je Cipras na glavnom odboru svoje stranke Sirize i dodao da je Grčka u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.