Cipras: Grčka ne želi konflikt već vreme da odahne

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Grčka ne želi konflikt već vreme da odahne

Novi premijer Grčke Aleksis Cipras pokušao je danas da smiri tenzije s međunarodnim kreditorima, rekavši da njegova levičarska vlada ne traži konflikt, već joj je samo potrebno "vreme da odahne".

"Nijedna strana ne traži konflikt, a naša namera nikad nije bila da jednostrano delujem po pitanju grčkog duga. Naš zajednički interes je ekonomska stabilnost i obnova eknomije u našoj zajedničkoj kući, Evropi", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Cipras u saopštenju objavljenom na engleskom.

Cipras insistira na tome da odluka njegove vlade da okonča bolne reforme uvedene Grčkoj u zamenu za pozajmice Evropske centralne banke, EU i Međunarodnog monetarnog fonda, ne znači da se neće pridržavati svojih obaveza, preneo je AFP.

"Moja obaveza da poštujem mandat grčkog naroda, uz okončanje politike štednje i povratak na agendu rasta, ni na koji način ne znači da nećemo ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj centralnoj banci ili MMF-u, kad je reč o zajmu", istakao je Cipras.

"Naprotiv, to znači da nam je potrebno vreme da predahnemo i stvorimo sopstveni program oporavka", dodao je on.

Cipras je rekao i da je savetovanje s evropskim partnerima tek počelo i da je, uprkos činjenici da postoje razlike u perspektivi, apsolutno uveren da će uskoro biti postignut sprazum koji će doneti beneficije i Grčkoj i Evropi u celini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.