Cipras: Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini

Izvor: NTV.rs, 05.Jul.2015, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni, jer će se građani izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.
„Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke“, rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi „Dimotika“ u Atini.
Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima „Oxi, oxi“ (ne,ne). >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs <<
Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.
U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.
Biračka mesta otvorena su jutros nešto posle sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.
Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.
Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.
Na referendumu pitanje glasi „Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga“.
Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.
Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao „ultimatumom“ i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o „velikodušnoj ponudi“.
Tanjug 05 Jul 2015 10:35
AP Foto/Spyros Tsakiris

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčki predsednik pozvao Grke da ostanu ujedinjeni

Izvor: Blic, 05.Jul.2015

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je danas Grke da ostanu ujedinjeni bez obzira na ishod referenduma...- Ovaj dan pripada samo građaninu, koji je pozvan da, u skladu sa njegovom savešću i isključivo vođen najboljim nacionalnim interesima, odluči o budućnosti naše zemlje i našeg naroda...

Nastavak na Blic...

Cipras: Narod odlučan, uzima sudbinu u svoje ruke

Izvor: OkRadio.rs, 05.Jul.2015

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni. Kako navodi, građani će se izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao. "Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Cipras: Grčka će odlučiti o sopstvenoj sudbini

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2015

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni, jer će se građani izjasniti na vanrednom referendumu, koji je sazvao..."Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Cipras: Više se ne plašimo

Izvor: B92, 05.Jul.2015

Grčka je dokazala da se demokratija ne može ucenjivati, rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras u obraćanju naciji. Sutra opet svi za pregovarački sto...“Danas je Grčka dokazala da se demokratija ne moće ucenjivati, Grci su napravili pravi izbor koji će promeniti debatu u Evropi”, rekao je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.