Blokiran pristup Idomeniju zbog izbeglica,tu i interventna

Izvor: B92, 24.Maj.2016, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiran pristup Idomeniju zbog izbeglica,tu i interventna

Idomeni -- Grčke vlasti počele su u zoru postepenu evakuaciju najvećeg neformalnog izbegličkog kampa u gradiću Idomeni, na granici s Makedonijom, javili su lokalni mediji.

Pristup području kampa je blokiran, a na licu mesta se nalazi više od 400 pripadnika interventne policije, prenela je agencija AP.

Portparol grčke vlade zadužen za izbegličku krizu Jorgos Kiricis je sinoć izjavio da policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće koristiti silu i da se očekuje da će iseljenje trajati sedam do deset dana.

Procenjuje se da u migrantskom kampu Idomeni, koji je narastao iz nezvaničnog pešačkog graničnog prelaza za izbeglice i migrante koji putuju ka severu Evrope, trenutno boravi oko 8.400 ljudi.

Grčka policija i vlasti su saopštili da će migranti iz Idomenija postepeno biti premešteni u novoizgrađene, organizovane kampove.

U Grčkoj je, otkad su balkanske i druge evropske zemlje zatvorile svoje granice za masivni priliv izbeglica koje beže pred konfliktima i od siromaštva u svojim zemljama, ostalo zaglavljeno više od 54.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.