Bez dogovora Grčke i EU

Izvor: VOA, 16.Feb.2015, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora Grčke i EU

Sastanak ministara finansija evrozone završen ranije nego što je planirano, a odbijeni zahtevi grčke vlade za novim pregovorima o uslovima otplaćivanja dugova.

Ministri evrozone nisu prihvatili grčke zahtjeve za novim pregovorima oko starih dugova. Umjesto toga, produžen je rok za vraćanje dugova - vrijeme u okviru kojeg bi se pokušalo naći rješenje prihvatljivo i za Grčku i za kreditore.

Ni današnji sastanak ministara finasija evrozone nije >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << donio razrješenje situacije u kojoj se našla Grčka. Dug od 240 milijardi evra se mora vratiti pod ranije utvrdjenim uslovima, čvrsti su Medjunarodni monetarni fond i EU, ključni kreditori posrnule grčke države i ekonomije.

Sa druge strane, za novu grčku vladu je to neprihvatljivo. Oni bi željeli da se napravi novi, posebni finansijski sporazum koji bi "premostio" sadašnju situaciju sa nekim boljim vremenima i uslove pod kojima bi Grci vraćali dugove onako kako bi napredovala njihova ekonomija.

Ono što je za Evropljane bilo prihvatljivo je produženje rokova vraćanja duga - vrijeme u kojem bi se pokušalo doći do riješenja prihvatljivih za obje strane.

"Ministri  Evrogrupe su bili jedinstveni po ovom pianju. Zaista je sada do grčke vlade da odluči da li želi produženje programa. U okviru tog programa su moguće mnoge izmjene, fleksibilnost, ali ključni dio programa - držanje budžeta pod kontrolom - moramo nastaviti. Tako da je prvi korak produženje, a onda ćemo razgovarati o sadržaju programa, ali nikako obratno", rekao je šef Evrogrupe Jeroen Dijselblem.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard je istakla:

"Nastavićemo sa poslom jer nastojimo da pomoglermo Grčkoj da se pripremi za produženje programa. Imaju rok do kraja sedmice da podnesu zahtjev, na traženje Evrogrupe, i najbolji način je da radimo zajedno."

Sasvim je jasno da neće biti ni lako ni brzo riješiti grčki problem, ali je isto tako jasno da koliko god Grci moraju da igraju po ranije utvrdjenim ključnim pravilima, toliko i Evropljani moaju da budu svjesni da se stavovi nove grčke vlade moraju uvrstiti u konačno rješenje grčke drame.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.