Berlin odobrio produženje pomoći Grčkoj

Izvor: VOA, 27.Feb.2015, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berlin odobrio produženje pomoći Grčkoj

Nemačka je odobrila četvoromesečno produženje pomoći zaduženoj Grčkoj, ali i upozorila Atinu da neće dobiti novac ukoliko ne ispoštuje dogovorene uslove.

Grčka vlada istovremeno se suočava sa oštrim reakcijama domaće javnosti.

Glasanje od kojeg je zavisilo mnogo… S obzirom na to da je Grčka u opasnosti da ostane bez novca, njemački ministar finansija Volfgang Šojble zatražio je od parlamenta da, zbog cjelokupne Evrope, produži >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << paket pomoći toj zemlji za četiri mjeseca.

"Ne govorimo o novim milijardama za Grčku i o izmjeni ovog programa – već o odobravanju dodatnog vremena da se on uspješno okonča.”

Njemački vladajući konzervativci podržali su Šojbleov zahtjev. Od 631 poslanika, 542 je glasalo za produženje, što je najubjediljivija većina za bilo koji paket pomoći u eurozoni do sada. To je kupilo više vremena Grčkoj koja je međutim, kako ističe ekonomista Alister Mekejg, imala više godina da zavede finansijski red.

"Za tri mjeseca ćemo se vjerovatno naći u veoma sličnoj situaciji, kada će ponovo isticati još jedan rok koji će Grčka morati da ispoštuje.”

Volfgang Šojble izrazio je sumnju da se Grčkoj, uprkos uvjeravanjima njenih vlasti, može vjerovati da će otplatiti dugove. Pojedini su međutim bili otvoreno neprijateljski raspoloženi, pa je jedan član Hrišćansko-demokratske stranke pitao parlament da li bi od grčkih lidera kupio polovni automobil.

Nezadovoljstvo je bilo vidljivo i u Atini, gdje su demonstranti bacali Molotovljeve koktele i sukobili se sa policijom, na prvim žestokim protestima protiv vladajuće Sirize. Oni vjeruju da su njihovi lideri odustali od ključnog izbornog obećanja da će se suprostaviti međunarodnim zajmodavcima. To bi, kaže Alister Mekejg, moglo da gurne Sirizu na nepoznatu teritoriju.

"Nesumnjivo će biti pod većim pritiskom da traže alternative i možda izlazak iz eurozone, zbog čega će postojati sve veća mogućnost da ne otplate neke dugove.”

Pojedini njemački zakonodavci kažu da je Atini data poslednja šansa da sredi ekonomsku situaciju – samo vrijeme će reći da li će se to dogoditi u ili van eurozone.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.