Bela kuća za blisku saradnju s budućom grčkom vladom

Izvor: Press, 26.Jan.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća za blisku saradnju s budućom grčkom vladom

Bela kuća saopštila je danas da nada bliskoj saradnji sa budućom grčkom vladom.
U saopštenju izdatom nakon što je pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj odnela radikalna levičarska strana Siriza i to pre svega zahvaljujući tome što se protivi strogim merama štednje, Bela kuća navodi:

"Čestitamo Grčkoj na uspešno održanim parlamentarnim izborima i radujemo se tesnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << saradnji sa njenom sledećom vladom."

Siriza je pobedila sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine, pokazali su zvanični rezultati ministarstva unutrašnjih poslova.

Na osnovu prebrojanih 99, 80 odsto glasova Siriza ima 8,5 odsto više glasova od konzervativne stranke Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa koji je sa 27, 81 odsto glasova osvojila 76 mesta u grčkom parlamentu, javila je grčka novinska agencija ANA.

Lider Sirize Aleksis Cipras ponovio je juče obećanje da će ponovo pregovarati o uslovima za program pomoći Grčkoj sa EU i MMF.

On je u pobedničkom govoru poručio da Grčka okreće novi list i ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mere štednje.

Na rezultate izbora u Grčkoj, za koje i mediji i analitičari upozoravaju da bi mogli da uzdrmaju Evropu do korena kao i globalna tržišta, među prvima je reagovao premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, rekavši da će pobeda Sirize proširiti ekonomsku nesigurnost po celoj Evropi i da to znači da Britanija mora da se drži njegovog plana sopstvene ekonomije.

"Grčki izbori pojačaće ekonomsku nesigurnost širom Evrope. Zato Velika Britanija mora da se drži svog plana i tu bezbednost osigura kod kuće", napisao je Kameron na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je sinoć lideru Sirize na pobedi, obećavši saradnju na podršci rastu i stabilnosti evrozone.

Oland je izražio želju da "nastavi blisku saradnju između dve zemlje, u cilju rasta i stabilnosti evrozone, u duhu napretka, solidarnosti i odgovornosti, kao srca evropskih vrednosti koje delimo", navodi se u saopštenju Olandove kancelarije, prenosi Rojters.

Oglasio se i predsednik Bundesbanke Jens Vajdman koji je izrazio nadu da nova vlada u Atini neće davati lažna obećanja koja zemlja ne može da ispuni.

Vajdman je na televiziji ARD rekao da je jasno da će Grčka nastaviti da zavisi od podrške kroz programe pomoći, koje će moći da dobije samo ako, kako je istakao, nastavi da ispunjava preuzete obaveze, prenela je ANA.

S druge strane, španska partija Podemos, koja se, kao i Siriza, protivi merama štednje, pozdravila je pobedu te grčke partije.

"Nada se budi, strah iščezava. Siriza, Podemos - pobeđujemo", izjavio je lider Podemosa Pablo Iglesias posle objavljivanja rezultata ankete sprovedene po izlasku s birališta u Grčkoj, prema kojima Siriza ubedljivo vodi.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Press...






Povezane vesti

SAD: Nadamo se saradnji sa Sirizom

Izvor: B92, 26.Jan.2015

Bela kuća saopštila je da nada bliskoj saradnji sa budućom grčkom vladom, uz čestitke Grčkoj na uspešno održanim izborima...U saopštenju izdatom nakon što je pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj odnela radikalna levičarska strana Siriza i to pre svega zahvaljujući tome...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.