BOMBA Nemacki predsednik podrzao grcki zahtev za 279 milijardi evra odstete

Izvor: medio.rs, 04.Maj.2015, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOMBA Nemacki predsednik podrzao grcki zahtev za 279 milijardi evra odstete

- Ono što je nemački predsednik Gauk kazao predstavlja doprinos naporu koji činimo da zalečimo rane prošlosti - saopštio je zamenik grčkog ministra odbrane Kostas Isihos

Grčke vlasti pozdravile su danas izjavu nemačkog predsednika Joakima Gauka da bi Nemačka trebalo da razmotri plaćanje Grčkoj reparacija za Drugi svetski rat.

– Ono što je nemački predsednik Gauk kazao predstavlja doprinos naporu koji činimo da zalečimo rane prošlosti – saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << je zamenik grčkog ministra odbrane Kostas Isihos, prenosi danas Raša tudej.

– To je odgovor onima koji tvrde da su naši zahtevi Nemačkojnakon Drugog svetskog rata upereni protiv Nemačke. To je pogrešno – rekao je Isihos.

Njegove reči ponovila je i predsednica grčkog parlamenta Zoi Konstantopolou, navodi RT.

Foto: AP/Tanjug

– Nemački predsednik je dao istorijsku izjavu koja naglašava potrebu da se preispita perspektiva nemačkog plaćanja reparacija Grčkoj. To je prvi put da nemačka strana otvara pitanje nemačkogduga – rekla je ona.

Predsednik Nemačke Joakim Gauk izrazio je u subotu podršku zahtevu Atine za odštetom zbog nacističke okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu, mada vlada Nemačke odbija te zahteve.

Foto: Tanjug/AP

Gauk koji ima malu vlast u državi, rekao je u intervjuu za “Zidojče cajtung”, da Nemačka treba da razmotri istorijsku odgovornost prema Grčkoj, preneo je Rojters.

Zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas izjavio je prošlog meseca pred komitetom grčkog parlamenta da Nemačka duguje Grčkoj gotovo 279 milijardi evra odštete za nacističku okupaciju zemlje.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.