Analitičari: Grčka treba da ostane u evrozoni

Izvor: Blic, 26.Jan.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Grčka treba da ostane u evrozoni

Pobeda ultraleve Sirize na grčkim izborima ne mora da znači izlazak Grčke iz evrozone ukoliko nova vlada i kreditori budu fleksibilni i pokažu volju za kompromisom, kažu analitičari u Briselu.

Dolazak na vlast lidera Sirize Aleksisa Ciprasa, koji se zarekao da će obustaviti program štednje i odbiti da prati diktat “trojke” koju čine predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, izavao je ozbilnu uznemirenost unutar evrozone.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Najgori scenario, koji niko ne želi, je da Grčka prestane da vraća dugove, koji u ovom trenutku iznose gotovo 175 odsto bruto nacionalnog dohotka, što bi povuklo za sobom izbacivanje iz monetarne unije i povratak drahme, sa neizvesnim posledicama i po Grčku i po evropsku privredu.

Analitičari kažu da se takav ishod ipak može izbeći, podsećahući da ga niko ne priželjkuje, pa ni sam Cipras, koji je najavio da će prvo pokušati da pregovara sa kreditorima o restruktuiranju duga i ublažavanju uslova otplate.

“Grčka bi trebalo da se postavi racionalno i nađe kompromis sa evropskim partnerima”, rekao je za Tanjug Janis Emaluidis, analitičar Centra za evropsku politiku, trusta mozgova sa sedištem u Briselu.

Sa njim se slaže i Zolt Darvas iz instituta Brojgel, koji predviđa da bi Grčka u slučaju izlaska iz evrozone ušla u duboku recesiju jer više ne bi mogla da uzima kredite osim uz ogromne kamate, a finansijski bi stradali i poverioci kojima dug ne bi bio vraćen.

“Postoje razumne opcije da se teret dugova smanji, kroz produženje rokova i smanjenje kamata”, napisao je on u analizi objavljenoj na sajtu Brojgela, dodajući da bi tada i Cipras i kreditori mogli da kažu da su sačuvali obraz.

Sa druge strane, Vinćenco Skarpeta iz instituta “Otvorena Evropa”, upozorava da vreme za kompromis ističe, jer ministri evrozone već krajem februara moraju da odluče o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj, ali i pratećem programu štednje.

“Manevarski prostor obe strane je veoma uzak, tako da se mogućnost izlaska iz evrozone ne može isključiti, premda nije verovatna”, tvrdi on.

Skarpeta smatra da je Ciprasova odluka da za koalicionog partnera izabere krajnje desničarsku, antievropski orijentisanu stranku Nezavisnih Grka (ANEL) problematična i da će iskomplikovati pregovaračku poziciju nove vlade.

“Bez odustajanja od mnogih izbornih obećanja Cipras neće moći da izbegne izlazak iz evrozone, ali bi i druga strana morala da pokaže fleksibilnost” zaključuje on, uz upozorenje da će evropske stranke sa krajnje levice i desnice poput španskog “Podemosa” i francuskog “Nacionalnog fronta” sa pažnjom pratiti rasplet situacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.