Akcije u porastu, svi pogledi uprti u Grčku

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije u porastu, svi pogledi uprti u Grčku

Evropske berze su danas zabeležile oštar rast akcija, uoči sastanka grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) na kome će jedna od tema biti grčka dužnička drama.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G7 sastaju se ove nedelje u Drezdenu da bi razgovarali o zdravlju globalne ekonomije i finansijskim propisima, kao i o situaciji u Grčkoj, prenela je agencija Frans pres.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble pozvao je svoje kolege i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centralne bankare iz Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Japana i SAD u Drezden da razmene mišljenja o privrednoj situaciji u svetu.

Sastanku će prisustvovati i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, šef evrogrupe Jerun Dajselblum, predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi i komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi.

Tehnički timovi Grčke i njenih međunarodnih kreditora počeće večeras da rade na nacrtu dugo iščekivanog sporazuma koji bi otključao tranšu kredita pomoći vrednu 7,2 milijarde evra, koja je Grčkoj preko potrebna, izjavio je danas izvor iz grčke vlade.

Londonski indeks FTSE 100 porastao je 1,21 odsto na 7.033,33 poena, frankfurtski DAKS 30 1,26 odsto na 11.771,13 poena, a pariski CAC 40 1,95 odsto na 5.182 poena. Na valutnoj berzi, evro je ojačao na 1,0897 sa 1,0879 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Grčki premijer Aleksis Cipras je poručio da je njegova zemlja blizu postizanja dogovora s kreditorima.

"Načinili smo mnogo koraka, a ovo je poslednji, blizu smo sporazuma", poručio je Cipras.

Grčka levičarska vlada već mesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu poslednje tranše kredita pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrednost, koje zahtevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

Na Volstritu je industrijski indeks Dau Džons porastao 0,65 odsto na 18.158,08 poena, a tehnološki Nasdak 0,95 odsto na 5.080,46 poena, dok je širi indeks S&P 500 pao 1,03 odsto na 2.104,20 poena.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.