Srbija pomaže Goranu Hadžiću

Izvor: Večernje novosti, 02.Mar.2015, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pomaže Goranu Hadžiću

DRŽAVA Srbija dala je juče dodatne garancije koje je za Gorana Hadžića tražio Haški tribunal prošle nedelje da bi ga pustio na privremenu slobodu radi početka hemoterapije. Tribunal je ove garancije zahtevao pre nego što donese konačnu odluku. Između ostalog, traženo je dostavljanje potvrde s imenom lekara koji će brinuti o njemu u Srbiji, kao i podaci da li ovde postoje lekovi koji su mu neophodni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ko će snositi troškove lečenja. Kako je za “Novosti” potvrdio njegov branilac Zoran Živanović, Haškom tribunalu je u garancijama dostavljena zvanična informacija da je po srpskom zdravstvenom sistemu nemoguće odrediti lekara pre nego što Hadžić dođe u zemlju, i pre nego što ga neko pregleda i izvrši uvid u njegov lekarski karton (dijagnozu, kako je do sada lečen). Tek nakon pregleda, dobiće i lekara. Država je Tribunal, takođe, obavestila da imamo potrebne lekove i da će troškove lečenja snositi naš Zavod za zdravstveno osiguranje. Ako Tribunal ovo obrazloženje prihvati, Hadžić bi mogao da se nađe uskoro kod kuće. On je, pre desetak dana, u dva navrata tražio hitno privremeno puštanje na slobodu radi lečenja, pošto mu je dijagnostikovan rak koji ne može da bude operisan. U zahtevu za puštanje od 18. februara navedeno je da je bolest u finalnoj fazi. Pacijent u takvom stanju prosečno preživi 17 meseci, a, kako piše u dokumentu, između 65 i 75 odsto njih umre u roku od dve godine od postavljanja dijagnoze. Lekari su Hadžiću prepisali šestomesečnu hemoterapiju, a u maju bi trebalo da bude pregledan na MRI skeneru. Odbrana tvrdi da on tokom hemoterapije neće biti u stanju mesecima da prisustvuje suđenju. U TOKU IZVOĐENjE DOKAZA BIVŠI predsednik Republike Srpske Krajine optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. Uhapšen je u julu 2011. na Fruškoj gori. Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srbija poslala Hagu dodatnu garanciju za liječenje Hadžića

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2015, 15:15

BEOGRAD - Srbija je dala dodatnu garanciju za haškog optuženika Gorana Hadžića kako bi ga sud u Hagu pustio na privremenu slobodu radi liječenja hemoterapijom, potvrdio je u srijedu beogradskim medijima Hadžićev advokat Zoran Živanović...Dodatna garancija za Gorana Hadžića Međunarodni sud...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.