Goca Tržan: Lenin polazak u školu učinio me je srećnom i tužnom

Izvor: Story, 20.Sep.2014, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goca Tržan: Lenin polazak u školu učinio me je srećnom i tužnom

S pomešanim emocijama zbog činjenice da je njena ćerka krenula u prvi razred i ušla u novo životno razdoblje, pevačica Goca Tržan opisuje zbog čega je za svoju naslednicu odabrala privatnu školu i ističe da Lena nikada nije bila opterećena time što joj je mama

Goca Tržan, Lena, foto: Petar Đorđević

Posle rođenja deteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << njegovog prvog osmeha i one čuvene izgovorene reči mama, jedna od najbitnijih stvari u životu jedne majke jeste trenutak kada njeno dete krene u školu. Prvog septembra ove godine, đak prvak postala je i ćerka pevačice Gordane Goce Tržan (40), simpatična Lena (7), koja je početak školskog obrazovanja dočekala radosna zbog mogućnosti da stekne nove drugare i sazna mnogo toga primereno svojim vršnjacima.

- Iskreno, bila sam podjednako srećna i tužna zbog Leninog polaska u prvi razred osnovne škole. Srećna jer vidim da moje dete raste, dobija priliku da upozna neke nove stvari i ulazi u drugačije razdoblje, a neraspoložena zbog toga što se polaskom u školu završava jedan deo njenog bezbrižnog detinjstva. Ona će kao đak dobijati svakodnevne obaveze i susretati se sa nepoznatim dnevnim zadacima. Za mene kao majku ovo je jedan trenutak koji me pomalo izopštava iz njenog života, pošto sada pojedine odluke mora da donosi sama - opisuje Goca i osvrće se na to što njena naslednica u školu kreće potkovana neophodnim bazičnim alatkama.

- Lično bih zahvalila vaspitačima koji su o mojoj ćerki brinuli u predškolskoj ustanovi, jer je zahvaljujući njima stekla neophodna znanja koja će joj omogućiti da se brzo privikne na školske dane. Lena zna da čita i piše, a beskrajno sam zadovoljna zbog činjenice da voli knjige. Pored toga, pokazuje sklonost ka matematici i videćemo na koji način će razviti svoje afinitete - tvrdi ona.

Iako je njena ćerka pohađala državni vrtić, pevačica je odlučila da Lena osnovno obrazovanje stiče u privatnoj školi. Takav njen izbor nije odraz snobizmom, već je inspirisan Gocinom željom da svojoj naslednici omogući obrazovanje na jedan interesantniji način.

- Škola Montesori koju je Lena upisala ima specifičan odnos sa svojim polaznicima i na poseban način upućuje ih u nastavne aktivnosti. U nekoliko navrata, u novinama sam pročitala da je upisala privatnu francusku školu, što nema veze s istinom. Montesori je sistem obrazovanja nastao po principu žene koja je bila nastavnik, doktor i filozof . Ona je ustanovila nove metode koje u deci budi radoznalost i želju za logičkim razmišljanjem. Čini mi se da će tu morati mnogo da razmišlja, a to je danas retka pojava, kako kod dece, tako i kod nas odraslih. Nisam je tamo upisala zbog želje za bilo kakvom zaštitom - smatra ponosna mama.

- Lena je jedva čekala da krene u školu i imam utisak da se već odlično uklopila.

Učesnica šou-programa Tvoje lice zvuči poznato kaže da vreme u kojem je ona bila đak prvak nema mnogo dodirnih tačaka sa ovom današnjim. Kako Goca ocenjuje, učenici su se drugačije ponašali prema nastavnicima i obratno, školarci su nosili iste kecelje i nisu se međusobno izdvajali, osim po znanju. Iz tih razloga, ona je prvenstveno fokusirana na to kako da Leni olakša školovanje i ističe kako njena ćerka neće biti izložena pritisku vršnjaka zbog toga što joj je mama javna ličnost.

- Obezbediću joj sve uslove potrebne da uči i napreduje, a ostalo je na njoj. U tom smislu, ja sam samo Lenina mama a ne Goca Tržan. Redovno sam odlazila po nju u vrtić i njeni drugari dolazili su u naš dom da se igraju, tako da nikada nije napravljena atmosfera da je ona dete javne ličnosti - iskrena je pevačica.

Razgovarao: Stefan Tošović

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.