Nikola Rakočević igra majora Gavrilovića u projektu RTS

Izvor: Blic, 20.Sep.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Rakočević igra majora Gavrilovića u projektu RTS

Ekipa dokumentarno-igranog filma "Srbija u Velikom ratu", koji Radio televizija Srbije (RTS) realizuje zajedno sa Ministarstvom odbrane, nastaviće rad 22. septembra u Zemunu snimanjem igranih scena.

U planu je, između ostalog, legendarni govor majora Dragutina Gavrilovića pred vojnicima uoči odbrane Beograda 1915. godine, najavio je RTS.

Lik majora Gavrilovića oživeće poznati mladi glumac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nikola Rakočević.

U snimanju te scene učestvovaće kadeti Vojne akademije.

Slede političke scene u kojima su glavni junaci regent Aleksandar, predsednik Vlade Nikola Pašić i drugi.

Ceo projekat je koprodukcija Vojnofilmskog centra "Zastava film" i RTS-a, a autor je Slađana Zarić.

Film i serija predstavljaju hronologiju Velikog rata i obuhvataju period od četiri godine.

Premijera se očekuje u decembru, na stogodišnjicu Kolubarske bitke.

Ove nedelje ekipa je radila u Deliblatskoj peščari, uz učešće Specijalne brigade Vojske Srbije i kadeta i uz veliko angažovanje pirotehničkih i materijalnih sredstava. Tokom četiri dana snimane su scene borbenih dejstava srpske vojske sa posebnim akcentom na Kolubarsku bitku - ofanzivnu fazu i odbijanje protivnapada.

Autorka Zarić ističe da su sve dramatizacije rađene na osnovu ratnih dnevnika ljudi koji su borbe preživeli.

Pre mesec dana na Pasuljanskim livadama snimali smo scene sa Solunskog fronta, jer konfiguracija terena - krečnjak i kamen, podsećala na Kajmakčalan i Dobro polje.

U Deliblatskoj peščari snimljene su slavne bitke - Cerska i Kolubarska bitka, kao i zakopavanje topova - priča iz kasnije faze 1915. godine, kada je naša vojska trebalo da pređe Albaniju, a da ovde ostavi tešku artiljeriju.

U tim scenama glumci su dočarali kako je izgledao rastanak vojnika od topa. Tokom rastanka često je bilo i suza, kaže Zarićeva.

Direktor VFC "Zastava film" potpukovnik Mate Vujnović ističe da je projekat omogućen aktivnim i svesrdnim angažovanjem resursa Ministarstva odbrane.

Tokom prošle godine obavljena su snimanja u Makedoniji, Albaniji i u Grčkoj, na Krfu.

Igrane scene takođe su zasnovane na svedočenjima savremenika, zabeleženim u istorijskim knjigama ili dnevnicima. Kroz kratke storije inspirisane ličnim sudbinama prikazuje se duh generacije čija je sudbina bila tragična i teška.

Sagovornici u dokumentarnom delu su eminentni srpski i strani istoričari koji se bave ovim delom svetske istorije.

Posebna pažnja u filmu posvećena je političkim odnosima Kraljevine Srbije i Austrougarske monarhije, koji su i doveli do izbijanja sukoba jer se sve češće u međunarodnoj zajednici poslednjih decenija Srbija predstavlja kao jedini krivac za izbijanje Velikog rata, navodi se u saopštenju RTS-a.

Producenti filma su Snežana Rodić Sinđelić i Dobrivoje Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, scenograf Snežana Popović, a vojni konsultanti Ivan Mijatović i Slobodan Đukić. Reditelj filma je Ivana Stivens.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.