Udeo Gasproma na evropskom tržištu neće skoro biti umanjen

Izvor: Blic, 26.Nov.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udeo Gasproma na evropskom tržištu neće skoro biti umanjen

Veliki udeo Gasproma na evropskom tržišu u naredne dve do tri godine biće nesumnjivo sačuvan, navedeno je u godišnjem istraživanju organizacije Evropski geopolitički forum sa sedištem u Briselu.

Novi isporučioci goriva, tečnog prirodnog gasa (TPG), pojaviće se na tom tržištu između 2016. i 2020, kaže se u izveštaju, uz ukazivanje da je sa tačke gledišta ponude i tražnje u naredne dve-tri godine, situacija za Gasprom "perspektivna i obećavajuća", prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ruska agencija Tas.

Stručnjaci takođe navode da konkurenciju Gaspromu na evropskom tržištu predstavlja uglavnom Norveška, ali da će i Egipat i Alžir u budućnosti imati ulogu na tržištu gasa EU.

Visoke cene tečnog prirodnog gasa u Aziji biće privlačne za isporučioce u Azijsko pacifičkom regionu u narednih 12 meseci, što neće izazvati rast isporuka TPG u Evropu. U narednih 12 meseci tražnja gasa na evropskom tržištu verovatno neće rasti. Ekonomski rast se takođe ne očekuje, konstatuje Tas.

Najaktuelniji problem za Gasprom na evropskom tržištu u 2014. i 2015. godini će biti regulatorne mere, smatraju stručnjaci. Oni pri tome imaju u vidu, pre svega, probleme vezane za realizaciju gasovoda Južni tok i antimonopolsko istraživanje Evropske komisije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.