SAD: Severni tok 2 - loš posao

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Severni tok 2 - loš posao

Stokholm -- Potrpedsednik SAD-a Džo Bajden izjavio je da Sjedinjene Države smatraju da je projekat gasovoda Severni tok 2 "loš posao" za Evropu, izveštava agencija Rojters.

Ruski Gasprom i negovi evropski partneri dogovorili su prošle godine projekat izgradnje tog gasovoda, koji će ići ispod površine Baltičkog mora do Nemačke.

Međutim, mnoge istočnoevropske zemlje i Sjedinjene Države smatraju da bi on mogao da ograniči diverzifikaciju dobavljačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruta i da utiče na energetsku sigurnost Evropske unije, koja trećinu svojih potreba za gasom podmiruje iz Rusije.

Bajden je stav o Severnom toku 2 izneo na konferenciji za novinare u Švedskoj, dodaje Rojters.

Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Zemlje EU su, međutim, podeljene u pogledu tog projekta. Baltičke i istočnoevropske države, uključujuci Poljsku, protive se izgradnji tog gasovoda, dok ga Nemačka, koja žarko želi da obezbedi snabdevanje jeftinim gasom, podržava.

Gaspromovi evropski partneri u ovom projektu su kompanije Anži, OMV, Šel, Uniper i Vinteršel.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bajden: Gasovod Severni tok 2 je loš posao za Evropu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2016

Potrpedsednik SAD-a DŽo Bajden izjavio je danas da Sjedinjene Države smatraju da je projekat gasovoda Severni tok 2, u koji su uključene Rusija i nekoliko evropskih energetskih kompanija, "loš posao" za Evropu, izveštava agencija Rojters...Ruski Gasprom i negovi evropski partneri dogovorili su prošle...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.