Mađarska želi da ubrza Južni tok

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska želi da ubrza Južni tok

Mađarska namerava da menja zakone kako bi omogućila ubrzanje projekta Južni tok, koji "guraju" ruski Gasprom i austrijski OMV, tvrdi bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat.

Mađarska će, u cilju ubrzanja projekta, izmenom zakona zaobići usaglašavanje sa EU.

Predsedavajući privrednog odbora u mađarskom parlamentu, Antal Rogan, predložio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izmenu zakona kojom bi se omogućilo započinjanje radova na gasovodu u toj državi, prenosi Virtšaftsblat pozivajući se na mađarske medije.

List podseća da Mađarska na taj način ide kursom konfrontacije sa EU, pošto je Evropska komisija blokirala Južni tok, jer navodno krši pravila Unije.

Prema izmeni zakona sva preduzeća u Mađarskoj mogu da učestvuju u izgradnji gasovoda bez da prethodno dobiju sertifikat od operatera sistema za transmisiju (TSO).

Prema pravilima EU, međutim, samo TSO ima pravo da rukovodi izgradnjom i upravlja gasovodom, koji treba prethodno da dobije međunarodno odobrenje.

Novim zakonom predviđeno je da mađarska energetska institucija treba da prihvati izgradnju takvih projekata.

Austrijska naftna kompanija OMV je u junu sa Rusima dogovorila izgradnju deonice Južnog toka kroz Austriju. Jedan krak gasovoda ići će preko Bugarske, Srbije i Mađarske i završiće se u čvorištu Baumgarten u Austriji.

Sankcije protiv Rusije odložile su izgradnju i pojedine strane banke su privremeno stavile "na led" planove o finansiranju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.