Južni tok, Gasprom isplatio evropske deoničare

Izvor: RTS, 31.Mar.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni tok, Gasprom isplatio evropske deoničare

"Gasprom" isplatio milijardu dolara za akcije nemačkog "Vinteršala", italijanske kompanije ENI i francuskog EDF-a u projektu "Južni tok".
Ruski gasni gigant navodno je za 20 odsto akcija ENI-ja platio oko 390 miliona dolara, i po 290 miliona dolara za udele EDF-a i "Vinteršala", koji su imali po 15 odsto akcija, javlja Raša tudej.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Gasprom" nije imao obavezu da kupi deonice evropskih partnera, pošto su sve kompanije delile rizike koje je nosio projekat gasovoda "Južni tok".
Međutim, "Gasprom" želi da sačuva Ugovor o izgradnji gasovoda "Južni tok" sa italijanskim "Saipemom", kako bi ga iskoristio za "Turski tok".
"Saipem", koji je bio angažovan za polaganje cevi za "Južni tok", i dalje se nalazi u bugarskoj luci Burgas i "Gasprom" svakodnevno plaća stotine hiljada evra, čekajući da počne izgradnja "Turskog toka".
Projekat gasovoda "Južni tok" obustavljen je u decembru, a zamenio ga je "Turski tok", alternativni gasovod, koji bi iz Rusije, preko Crnog mora do Turske, pa do granice sa Grčkom, trebalo Rusiji da omogući pristup južnoevropskom tržištu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Milijardu dolara za deoničare

Izvor: Akter, 01.Apr.2015, 13:18

Ruska kompanija Gasprom isplatila je milijardu dolara za akcije nemačkog Vinteršala, italijanske kompanije ENI i francuskog EDF u projektu Južni tok..Ruska kompanija je, navodno, za 20 odsto akcija ENI platila oko 390 miliona dolara i po 290 miliona dolara za udele EDF i Vinteršala, koji su imali...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.