Gasprom: Sporazum omogućava snabdevanje Evrope gasom

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2014, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom: Sporazum omogućava snabdevanje Evrope gasom

Sporazum koji su postigli Evropska unija, Ukrajina i Rusija važan je korak u sprečavanju prekida u snabdevanju Evrope gasom ove zime, a Gasprom jeste i biće pouzdan dobavljač gasa za Evropu, izjavio je danas portparol Gasproma Sergej Kuprijanov.

"Sporazum predstavlja kompromis i Gasprom je pokazao značajnu fleksibilnost kako bi se postigao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dogovor. Gasprom jeste i biće pouzdan dobavljac gasa za Evropu", poručio je Kuprijanov, navodi se u saopštenju Gasproma.

Prema njegovim rečima, sporazum takođe šalje jasnu poruku da potpisani dogovori moraju biti ispoštovani, a obaveze po pitanju plaćanja ispunjene.

"Nadamo se da je ovo početak novog, konstruktivnijeg poglavlja u odnosima po pitanju gasa izmedu EU, Rusije i Ukrajine. Odnosima koji se zasnivaju na pođednakoj podeli rizika i poštovanja ugovornih obaveza", istakao je on.

Trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani su sinoć dogovorom koji će obezbediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime.

"Možemo da garantujemo građanima EU da će snabdevanje gasom ove zime teći glatko",sopštio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nakon maratonskih pregovora u Briselu.

Etinger je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gazpromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar.

Gazprom je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtev da se buduće isporuke plaćaju unapred.

EU je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je pretila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gasprom: Sporazum omogućava snabdjevanje Evrope gasom

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2014

BEOGRAD - Sporazum koji su postigli Evropska unija, Ukrajina i Rusija važan je korak u sprečavanju prekida u snabdjevanju Evrope gasom ove zime, a Gasprom jeste i biće pouzdan dobavljač gasa za Evropu, izjavio je danas portparol Gasproma Sergej Kuprijanov..."Sporazum predstavlja kompromis i Gasprom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.