Blog: Etarget.rs, 16.Nov.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marketing strategije: anđeli & demoni

Marketing, naročito ovaj na webu, content marketing, ne znači biti mirođija u baš svakoj čorbi. Ovo je svet u kome se vodi neprekidna borba za kvalitet, i ko ga poseduje ne sme da ga skriva (nije ovo rekao Alan Ford).
Kvanitet,  broj kupaca ili broj sledbenika (followera) na društvenim mrežama nije dovoljan. Potrebno je, u svetu preplavljenom različitim izborima između istog i sličnog, biti hrabar, drugačiji, zasijati svojim brendom. To kakav sadržaj kreirate (i reklamirate) privući će one ciljne grupe koje vama trebaju, one ljude koji osećaju potrebu i/ili želju da poseduju to što vi imate i nudite.
Natrag na zdrav razum: da li se vi zamarate onima koji vam nisu i nikada neće biti verni i zadovoljni klijenti?  Drugim rečima, da li ste spremniji da &krstite vukove' ili ćete se radije posvetiti onima koji bi zaista mogli da vam postanu klijenti? Odgovor na ovo pitanje govori kakav ste marketingaš i kako upravljate vremenom i resursima.

Šta je važno u pristupu kupcima Postojeći su važni kao i potencijalni, i ne bi trebalo nikoga ignorisati. Ali ipak mora da se napravi neka razlika. Peter Fisk, vodeći svetski predavač i marketingaš, nudi recept za uštedu vremena, novca i nerava -probajte da prilikom komunikacije otkrijete s kim imate posla, sa anđelom ili demonom. U skladu s tim trošite i svoje resurse.
Anđeli su vaši najbolji postojeći i potencijalni kupci. To su oni koji su vašem brendu naklonjeni, vaši su pozitivni advokati, poseduju kapacitet za lojalnost, koštaju vas manje a troše više.
Demone ćete prepoznati po tome što su potpuna suprotnost: puno vas košta da ih privedete kupovini (konverziiji), malo novca ostavljaju kod vas, vrlo su brend-promiskuitetni, negativni su advokati i važno je da prepoznate da je njihov značaj ograničen.
Većina ljudi nalaziće se negde između ova dva stanja, ponekad će i osicilirati.
Uloga marketinga je da:
objasni benefite (content marketing) prikaže ih u različitim kontekstima (prilagođeno ciljnim grupama) zna ko su vaši kupci (da savlada veštinu slušanja i društvene medije) Vaša strategija za 2010 Pitaćemo vas sada, dok je još jesen: koja je vaša marketinška strategija za 2010. Imate li viziju? Da li znate koji su praktični koraci za početak? Šta morate da promenite? Kako ćete navesti kupce da se promene? Ili svoje zaposlene, kako da naprave promenu?
U 2010:
Manje je više.
Razmislite koje ćete kupce smesta prestati da opslužujete.
Pomozite kupcima  da urade VIŠE sa vašim proizvodom i da ga BOLJE iskoriste.
Radite manje a važnijih stvari.

Nastavak na Etarget.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Etarget.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Etarget.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.