Kopoli nagrada Princeza od Asturije

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopoli nagrada "Princeza od Asturije"

Američki režiser Frensis Ford Kopola dobitnik je ovogodišnje nagrade "Princeza od Asturije", najvećeg španskog priznanja za umetnost.

Žiri nagrade nazvao je autora klasika "Kum" i "Apokalipsa sada" viznarom i inovatorom, piše AFP.

- Njegova istraživanja moći i horora i apsurdnosti rata prevazišla su njegov umetnički rad i postale univerzalne ikone imaginacije i savremene kulture. Njegov stav povremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se sukobljavao sa interesima holivudske industrije što mu je izazvalo ekonomske probleme i teška snimanja - navodi žiri.

Fondacija Princeza od Asturije svake godine dodeljuje nagradu vrednu 50.000 evra za "doprinos kulturnoj zaostavštini čovečanstva" kao i nagrade u sedam drugih kategorija.

Nagrade su se ranije zvale "Princ od Asturije" po princu Felipeu koji je prošle godine postao španski kralj pa je titula preneta njegovoj devetogodišnjoj ćerci, princezi Leonori.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.