Laušević na ivici suza

Izvor: Vesti-online.com, 29.Avg.2016, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laušević na ivici suza

Emocije, višeminutni buran aplauz i Žarko Laušević (56) na ivici suza bila je slika sa dodele nagrada na upravo završenim 51. Filmskim susretima koji su održani na Letnjoj pozornici niške tvrđave. Gran pri Naisa Lauševiću je uručen za ulogu Mome u filmu "Smrdljiva bajka", u režiji Miroslava Momčilovića. Najprestižnije glumačko priznanje dodeljeno mu je odlukom žirija u kome su bili Sloboda Mićalović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović, koji su smatrali da je rola skitnice Mome najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjem festivalu.

- Hvala vam, dragi prijatelji, na ukazanoj velikoj počasti. Stvarno sam veoma uzbuđen. Ovu nagradu doživljavam kao da sam Novak Đoković i da sam osvojio svoj drugi grend slem u tenisu. Nadam se da se Novak neće naljutiti što se poredim sa njim. Pre 23 godine nisam mogao da primim Gran pri na Filmskim susretima. Ali, vi ste bili tu i pomogli ste mi tada da prihvatim nadu. Sad ste učinili to da se osećam da sam ponovo oživeo - poručio je Laušević niškoj publici.

Govoreći o ulozi Mome, Laušević je ranije rekao da je ovu rolu prihvatio jer na prvi pogled nije imala nikakve veze sa njim.

- Mislio sam da to nema nikakve veze sa mnom, međutim, to nije tačno. Čovek u svemu pronađe sebe, jer od sebe se ne može pobeći. Bez obzira na to šta radili, opet iza svega ostaje emocija. Ukoliko ona vredi, stići će do nekih ljudi. Ukoliko je stigla kao rezultat ovog filma, zadovoljan sam, ali ne zbog sebe već zbog teme koja je stvarno vredna pomena - kazao je Laušević. On je istakao da se "ta smrdljiva priča naše svakodnevice" o nesrećnicima koji su se isključili iz društva ili silom prilike ili svojom odlukom, može lako pronaći u bilo kom gradu u svetu.

- Ti ljudi ne mogu ništa da promene i to je najveća tuga malog čoveka. Ukoliko je film nešto malo pomogao da se promeni u pogledu na te ljude, to bi bilo divno - dodao je glumac.

Jedna od nagrada koja izlazi iz okvira festivala, jer se glavne nagrade dodeljuju isključivo domaćim glumcima, jeste prateća nagrada za strane glumce. Ovu titulu ponela je Ksenija Marinković za ulogu Vesne u filmu "Otadžbina". Inače, festival je za sedam dana posetilo više hiljada ljudi, a na Letnjoj pozornici je prikazano 14 filmova. Ove godine uveden je i propratni program koji se svakog festivalskog dana odvijao na različitim lokacijama u gradu.

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu "Car Konstantin", žiri je dodelio Lazaru Ristovskom za ulogu Žarka u filmu "S one strane duge" u režiji Zrinka Ogreste. Priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu "Carica Teodora" dobila je Jelena Đokić za ulogu Eme u filmu "Smrdljiva bajka" i ona je nagradu posvetila svojim roditeljima. Povelja za izuzetnu mušku ulogu pripala je Vuku Kostiću za ulogu Obrada u filmu "Igra u tami", a povelja za izuzetnu žensku ulogu dodeljena je Mirjani Karanović za ulogu Milene u filmu "Dobra žena". Nagradu za epizodnu mušku ulogu osvojio je glumac Igor Damjanović za ulogu Fadilja u filmu "Igra u tami", poveljom za žensku epizodnu ulogu nagrađena je Tamara Krcunović za rolu Mine u filmu "Vlažnost", dok je priznanje za najboljeg debitanta uručeno Marti Bjelici za ulogu Milice u filmu "Otadžbina".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.