LAF  poziva NKC da vrati u budžet neutrošena sredstva za Filmske (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 04.Sep.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LAF poziva NKC da vrati u budžet neutrošena sredstva za Filmske (VIDEO)

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) poziva nadležne državne organe da provere zakonitost trošenja sredstava koje je Ministarstvo kulture i informisanja uplatilo za prošlogodišnje Filmske susrete, kao i da utvrde da li su ona namenski potrošena.
LAF poziva NKC da, umesto nedovoljno jasnih i nepreciznih odgovora u medijima na zahtev Ministarstva da vrati u budžet neutrošena prošlogodišnja sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << za Filmske susrete, ta sredstva što pre uplati na račun budžeta, pošto jedino takvo ponašanje predstavlja odgovoran odnos institucija prema novcu građana.
LAF poziva Niški kulturni centar da na zvaničnom sajtu ustanove objavi ugovor sa Ministarstvom, kao i ostalu dokumentaciju o korišćenju tog novca za filmske susrete , među kojima i akte vezane za audio i vizuelne usluge i nabavku projektora, za koje je od Ministarstva prvobitno traženo 500.000 dinara, a potom za iste namene utrošeno više do 3,2 miliona dinara.
Umesto „rata saopštenjima“ između Ministarstva i NKC-a,LAF smatra da bi dobra praksa svih javnih ustanova, preduzeća i institucija u Nišu, trebalo da postane objavljivanje finansijske i druge dokumentacije o načinu trošenja budžetskog novca.
Takođe smatramo da bi Ministarstvo kulture i informisanja u slučaju sumnje u trošenje sredstava za prošlogodišnje Filmske susrete, uz izdavanje saopštenja, trebalo da inicira i odgovarajuće postupke za utvrđivanje svih činjenica i eventualne odgovornosti.
Uprkos tome što LAF Niš nije ni na koji način nadležan za nadzor nad postupanjem ovog Ministarstva, verujemo da je neophodno da ono utvrdi jasne kriterijume za konkursno sufinansiranje kulturnih manifestacija u Srbiji i mehanizme za transparentan i stručan izbor članova komisija, te da se tih kriterijuma i pravila drži u celom procesu konkurisanja.
Institucije, bilo da su lokalne ili državne, moraju biti obavezne na ovakvo polaganje računa „svojim“ građanima zbog čijih potreba i postoje, kaze se u saopstenju Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš.

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.