ZBOGOM, LEGENDO: Umro Džeri Luis

Izvor: Mondo, 21.Avg.2017, 05:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOGOM, LEGENDO: Umro Džeri Luis

Jedna od najvećih figura šoubiznisa 20. veka napustila nas je u 92. godini.

Džeri Luis (91), glumac, reditelj, scenarista i veliki dobročinitelj preminuo je u nedelju uveče posle kraće bolesti, saopštila je njegova PR zastupnica.

Kendi Kazau navela je da je Luis preminuo u svojoj kući u Las Vegasu, ali nije precizirala od čega je bolovao.



Izvor: YouTube

Karijeru je počeo sredinom prošlog veka, i bio poznat po skečevima sa Dinom Martinom. Šoubiznis je odabrao jer je bio previše nemiran za dalje školovanje, a uoči Drugog svettskog rata odbili su ga u vojsci zbog šuma na srcu.

Veliki uspeh TV skečeva "Martin i Luis" doveo je do snimanja čak 16 zajedničkih filmova, pokretanja sopstvenog stripa i brojnih drugih projekata. Luis je vremenom postajao sve uspešniji, dok je Martin "padao u zapećak", i zbog toga su partnerstvo okončali 1956. godine. Nijedan od njih nikada nije progovorio o razlozima prekida saradnje.

Već početkom pedesetih, Luis se uključio u rad Asocijacije za mišićnu distrofiju, i pokrenuo niz teletona za prikupljanje pomoći deci koja od nje boluju. Bio je na čelu te organizacije čitavih 44 godine, a njegove akcije za prikupljanje pomoći bile su toliko čuvene i uspešne, da su se u Americi deca koja boluju od mišićne distrofije nazivala "Džerijevom decom".

Jerry Lewis passed today,millions around the world loved him,millions of kids he helped w/his telethons. R.I.P. &condolences 2 his family

— Whoopi Goldberg (@WhoopiGoldberg) August 20, 2017

Dva puta se ženio, prvi put pevačicom Peti Palmer, a drugi put plesačicom Sendi Pitnik. Imao je šest sinova i jednu ćerku, od kojih su dvoje bili usvojena deca.

Imao je gomilu zdravstvenih problema - na snimanju 1960. je pao sa klavira i zadobio povrede leđa, zbog kojih je zamalo ostao paralizovan. Zbog toga se "navukao" na lekove protiv bolova i dugo se borio da ih ostavi. Imao je nekoliko srčanih udara, a jednom je završio u bolnici zbog virusnog meningitisa.

Jerry Lewis passes today. HipHop had a dance named after him. Last time I performed on @jimmyfallon He was there. Earth is less funny today

— Chuck D (@MrChuckD) August 20, 2017

Bio je voljen, ali i kritikovan - protivio se ženama u komediji, smatrao je da su one "mašine za bebe". Amerikanci su ga prozivali jer je bio veoma poznat u Francuskoj, a šuškalo se i da žrtve mišićne distrofije predstavlja na pogrešan način. Takođe, svojevremeno je izjavio da, otkad je postao poznat, nikada nije nosio isti par čarapa dva puta, zbog čega su ga tabloidi "uzeli na zub".

Igrao je u filmovima "Otkačeni profesor", "To je ludi, ludi, ludi svet", "Potrčko", "Dan kada je klovn plakao"... Gostovao je u serijama "Simpsonovi", "Zakon i red: Odred za specijalne žrtve" i drugim.

Pogledajte njegov poslednji nastup početkom ove godine.



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

ZBOGOM, LEGENDO: Umro Džeri Luis (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 21.Avg.2017

Jedna od najvećih figura šoubiznisa 20. veka napustila nas je u 92. godini...Džeri Luis (91), glumac, reditelj, scenarista i veliki dobročinitelj preminuo je u nedelju uveče posle kraće bolesti, saopštila je njegova PR zastupnica...Kendi Kazau navela je da je Luis preminuo u svojoj kući u Las...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.