Remek-delo pronađeno zahvaljujući filmu Stjuart Litl

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2014, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remek-delo pronađeno zahvaljujući filmu "Stjuart Litl"

Davno izgubljena avangardna slika vraćena je Mađarskoj nakon devet decenija zahvaljujući sokolovom oku istoričara umetnosti koji ju je prepoznao među rekvizitima u holivudskoj hit komediji "Stjuart Litl".

Godine 2009, Gergeli Barki, istraživač mađarske Nacionalne galerije, primetio je "Uspavanu damu sa crnom vazom", rad mađarskog slikara Roberta Berenjija (1888-1953) u dečijem filmu o simpatičnom belom mišu koji je gledao na televiziji sa svojom ćerkom Lolom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Nisam mogao da verujem svojim očima kada sam ugledao Berenjijevo davno izgubljeno remek-delo na zidu iza Hjua Lorija. Umalo da ispustim Lolu iz krila", kazao je agenciji AFP 43-godišnji Barki.

"Istraživač uvek razmišlja o svom poslu, čak i dok gleda novogodišnji program kod kuće", naveo je on.

Famozna slika je nestala tokom 1920-ih godina, ali ju je mađarski istoričar odmah prepoznao iako ju je znao samo sa izbledele crno-bele fotografije, snimljene na izložbi koja je 1928. priređena u Nacionalnoj galeriji.

Barki je poslao bezbroj imejlova filmskoj ekipi kao i studijima Soni i Kolumbija Pikčers. Tek je dve godine kasnije dobio odgovor od bivše Sonijeve scenografkinje.

"Pisala mi je da je slika visila na njenom zidu, da ju je kupila za nekoliko dolara u jednoj antikvarnici u Pasadeni, u Kaliforniji, smatrajući da će se njen elegantni avangardni stil savršeno uklopiti sa dnevnom sobom Stjuarta Litla", rekao je Barki.

Nakon što je napustila studio Soni, scenografkinja je sliku prodala privatnom kolekcionaru koji ju je nedavno doneo u Budimpeštu kako bi je ponudio na aukciji.

Berenji, vođa avangardnog umetničkog pokreta "Grupa osam", pobegao je u Berlin 1920. nakon što je dizajnirao nekoliko postera za kratkotrajnu Mađarsku revoluciju 1919.

U nemačkoj prestonici je imao romansu sa glumicom Marlenom Ditrih, kao i navodni flert sa Anastasijom, misterioznom ćerkom poslednjeg ruskog cara Nikolaja II.

Berenjijeva "Uspavana dama" će se naći na aukciji 13. decembra sa početnom cenom od 110.000 evra.

Barki veruje da je slika najverovatnije kupljena nakon izložbe 1928. godine, te da je kupac, moguće Jevrejin, napustio Mađarsku neposredno ili za vreme Drugog svetskog rata.

"Nakon ratova, revolucija i previranja 20. veka mnoga mađarska remek-dela su izgubljena, rasejana po svetu", objasnio je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Remek-delo pronađeno zahvaljujući "Stjuartu Litlu"

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 02:08

Davno izgubljena avangardna slika vraćena je Mađarskoj nakon devet decenija zahvaljujući sokolovom oku istoričara umetnosti koji ju je prepoznao među rekvizitima u holivudskoj hit komediji "Stjuart Litl"...Godine 2009, Gergeli Barki (43), istraživač mađarske Nacionalne galerije, primetio je "Uspavanu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.