Film Everest otvorio festival u Veneciji

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film "Everest" otvorio festival u Veneciji

Projekcijom filma "Everest" u glavnoj sali Filmske palate (Palažo del Cinema) na ostrvu Lidu u Veneciji u sredu uveče počeo je 72. Međunarodni filmski festival.

Crvenim tepihom na venecijanskoj Mostri prošli su italijanski glumci, članovi žirija a među glavnim zvezdama bili su američki glumci Džejk Džilenhol, Džoš Brolin, Džejson Klark i reditelj Baltazar Kormakur, koji su snimili "Everest", javile su agencije.

Drama je zasnovana na stvarnim događajima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << iz 1996. godine dve ekspedicije koje su osvojile najviši vrh na svetu, ali su upale u snežnu oluju.

I snimanje filma prekinuto je zbog još strašnije tragedije aprila 2014, kada je u lavini poginulo 16 osoba.

Islanđanin Kormakur snimao je u Nepalu i u legendarnom italijanskom studiju "Ćinećita" (Cinecitta).

U takmičarskom programu do 12. septembra biće prikazan 21 film, između ostalog, za Zlatnog lava boriće se dokumentarna nemačko-francusko-holandska koprodukcija ruskog reditelja Aleksandra Sokurova "Frankofonija. Luvr pod nemačkom okupacijom", animirani film o sredovečnom muškarcu zamorenom jednoličnim životom Čarlija Kaufmana i Ðuka Džonsona "Anomaliza" (Anomalisa), "Zveri bez nacije" (Beasts of No Nation) o afričkom dečaku u centru oružanog konflikta mladog Amerikanca Kerija Fukunage.

Van konkurencije biće prikazan film tajvanskog reditelja Caja Ming-Lijanga "Podne", kao i "Crna misa" (Black Mas s) u kom glumi Džoni Dep.

U konkurenciji je i film "Spotlight", koji je režirao Tom McCarthy, biće prikazan i film Drejka Doremusa "Equals", a u Veneciji će biti i Rejf Fajns i Tilda Svinton, koji glume u rimejku "Bazena" - "A Bigger Splash" reditalja Luke Gvadanjina.

Za priznanje najstarijeg filmskog festivala takmičiće se i film "Remember" o lovcu na naciste koji kreće u osvetu svoje porodice, dok izraelski reditelj Amos Gitai donosi film o atentatu na premijera Jicaka Rabina "Rabin, The Last Day".

Publika će imati priliku da vidi i novo delo francuskog filmskog umetnika i fotografa Jana Artisa-Bertrana "Human", koji će biti prikazan 11. septembra, istovremeno u UN u Njujorku i u Veneciji.

Na čelu žirija je Oskarovac, meksički reditelj Alfonso Kuaron a ove godine Zlatni lav za životno delo biće dodeljen francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

»Everest« otvorio venecijansku Mostru

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2015

VENECIJA - Projekcijom filma "Everest" u glavnoj sali Filmske palate na ostrvu Lidu u Veneciji u srijedu uveče počeo je 72. Međunarodni filmski festival...Crvenim tepihom na venecijanskoj Mostri prošli su italijanski glumci, članovi žirija a među glavnim zvijezdama bili su američki glumci Džejk...

Nastavak na Nezavisne Novine...

"Everest" otvorio filmski festival u Veneciji

Izvor: B92, 03.Sep.2015

Projekcijom filma "Everest" u glavnoj sali Filmske palate (Palažo del Cinema) na ostrvu Lidu u Veneciji u sredu uveče počeo je 72. Međunarodni filmski festival...Crvenim tepihom na venecijanskoj Mostri prošli su italijanski glumci, članovi žirija a među glavnim zvezdama bili su američki glumci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.