BEO ZOO VRT SLAVI 80. ROĐENDAN Niko kao matori Muja i nestašni Sami

Izvor: Press, 12.Jul.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEO ZOO VRT SLAVI 80. ROĐENDAN Niko kao matori Muja i nestašni Sami

Bombardovan dva puta, znatno izmenjen od perioda kada je nastao, Beogradski zoološki vrt danas obeležava jubilej - 80 godina postojanja i krsnu slavu.
foto: blic.rs
Na Petrovdan 1936. godine, od strane tadašnjeg gradonačelnika, industrijalca Vlade Ilića, svečano je otvoren Beo zoo vrt. Na prostoru od oko tri i po hektara živeli su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, majmuni, antilope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rode, paunovi… Drugi svetski rat Vrt je dočekao proširen na čak četrnaest hektara, dok je iz njega izašao na duplo manjoj površini koju i sada zauzima. Skoro ceo životinjski fond tada je uništen, a aligator Muja, koji se danas smatra najstarijim živim aligatorom na svetu, jedini je preostao od stanovnika koji su preživeli bombardovanja 1941. i 1944.



Kada bi mogli da govore, o usponima i padovima Vrta dobre nade, sa najvećim žarom pričali bi i puma Klaudije, majmunica Cica i ženka nilskog konja, koji su, pored Muje, najstariji stanari.
Možda i najpoznatiji stanovnik Beogradskog zoološkog vrta bio je Sami. Skoro da nema posetioca koji nema fotografiju pored bronzane statue šimpanze koja je tokom kratkog boravka u Vrtu, od 1988. do 1992. postala ljubimac Beograđana. Time što je dva puta razvalio kavez i prošetao centrom grada, a da nije povredio nikoga ili napravio štetu, Sami je zaslužio svetsku popularnost. U sećanju će ostati scena iz 1988. kada je uz reči Vuka Bojovića „Hajde Sami, idemo kući“ njemu dao ruku i pustio ga da uvede u auto, a potom i u kavez.



- Nakon Drugog svetskog rata nastao je težak period obnove i nabavke životinja koji je vrlo sporo išao sve do kraja 80-ih godina, odnosno do dolaska Vuka Bojovića. Danas je Beo zoo vrt ugledna institucija koja može da stane rame uz rame sa mnogim evropskim životinjskim parkovima - kaže sadašnji direktor Vrta Srboljub Aleksić.
Vrt dobre nade ima između 1.500 i 1.600 stanara, pripadnika oko 180 različitih vrsta, a predstoje mu mnoge novine. Završava se sa radovima na kavezu za velike ptice, izgradnja objekta za pingvine verovatno će biti gotova ove jeseni.
Iako se godinama pričalo o mogućem preseljenju Vrta na periferiju, on je na radost Beograđana ostao zaštitni znak Kalemegdana.
ZA OSAM DECENIJA DEVET DIREKTORA
Za osam decenija postojanja Zoo vrt je imao devet direktora. Najduže se na njegovom čelu zadržao Vuk Bojović, čak 28 godina, a životinjskim carstvom su vladali i Aleksandar Krstić, Miodrag Savković, Ante Tadić, Milorad Lazarević, Milorad Medenica, Radivoje Tričković, Gvozden Radenković i Srboljub Aleksić.
MRAVOJEDI STIŽU IZ AMERIKE
Posetioci već mogu videti neke od novih stanara.
- Od prinova imamo bebe servala, beloglavih supova, nilskog konja, a prošle srede su se rodili i mali bizon i jelen lopatar. Izgrađeni su i novi prostori i kućice za lenjivce i mravojede koje očekujemo da iz Amerike dođu do kraja leta – dodaje Aleksić.
 
Pogledaj vesti o: Film Beli lavovi

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.