Zašto je fiat 500L poslednji na američkoji listi pouzdanosti?

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je "fiat 500L" poslednji na američkoji listi pouzdanosti?

U najnovijem istraživanju pouzdanosti modela koji se prodaju na tržištu SAD, koje je sproveo Consumer Reports (CR), automobilska marka FIAT zauzela je poslednje mesto na listi 28 brendova.

Anketa je pokazala i da je FIAT 500L najlošije plasirani automobil od 248 modela koji su obuhvaćeni ovim ispitivanjem.

Kada se pojavio na američkom tržištu, FIAT 500L dobio je solidne ocene na testovima, a iako se isticalo da se proizvodi u Srbiji, i to u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u kome se izrađivao i zlosrećni Yugo, ova dva modela nisu dovođena u (negativnu) vezu.

Međutim, nakon nešto više od godinu dana, koliko je prisutan u prodajnim salonima u SAD, FIAT 500L zauzeo je neslavno, poslednje mesto u godišnjem istraživanju Consumer Reportsa, organizacije koja testira i upoređuje proizvode na američkom tržištu i koja ima uticaja na odluku kupaca prilikom nabavke automobila.

CR je listu najpouzdanijih modela formirao na osnovu iskustava preko milion vlasnika automobila u SAD.

Da li se to istorija ponavlja kada je reč o automobilima koji se iz Srbije izvoze na tržište SAD?

Najpre, treba videti šta je to što Consumer Reports zamera modelu 500L. U zaključku njihove studije navodi se da FIAT 500L ima problematičan multimedijalni sistem (Chryslerov UConnect uređaj) i loš menjač.

Što se tiče menjača, FIAT u 500L za američko tržište ugrađuje isključivo automatski menjač sa duplim kvačilom.

CR je još u oktobru 2013, prilikom prvog testiranja modela 500L, imao ozbiljne primedbe na transmisiju i naveo da je menjač "užasan" i da "ne isporučuje snagu ravnomerno u svim stepenima prenosa".

Žalbe na lošu transmisiju praktično su potvrđene u martu 2014, kada je FIAT upravo zbog mogućeg kvara na menjaču bio prinuđen da sa tržišta SAD i Kanada povuče oko 20.000 primeraka modela 500L.

U saopštenju povodom povlačenja automobila navedeno je da su pojedini vozači na svojim voziloma imali problem sa izbacivanjem menjača iz "P" pozicije. Takođe, kod nekih vozila menjač uopšte nije reagovao na zadatu komandu ili je reakcija bila usporena.

Osim menjača, CR te 2013. nije imao veće zamerke na 500L, a objavljeno je da je reč o "praktičnom automobilu zanimljivog izgleda, za koji će neki reći da je lep, a drugi da je ružan".

Takođe, pohvaljen je veliki prostor u kabini uprkos tome što vozilo relativno malih dimenzija za američke pojmove.

Problem sa menjačem zaista može biti velika prepreka za bolju prodaju FIAT-a 500L u SAD, s obzirom da su, upravo zbog jednostavnosti korišćenja, vozači u toj zemlji navikli na automatske menjače i poslednje što im je potrebno jeste da on ne funkcioniše kako treba.

U ispitivanju CR-a, multimedijalni sistemi su generalno izdvojeni kao najveći nedostatak na najnovijoj generaciji modela automobila koji su dostupni u SAD, i to nije samo problem FIAT-a (i Chryslera), ali je na modelu 500L posebno naglašen.

Možda je multimedijalni sistem iz ugla prosečnog vozača u Srbiji zanemarljiva stavka na automobilu, ali u Sjedinjenim Državama to očigledno nije slučaj. Tamošnjim potrošačima je veoma važno da im je u vozilu dostupno što više sadržaja sa smartfon uređaja i interneta i da mogu da im pristupe na lak i jednostavan način.

Za grupaciju FIAT Chrysler Automobiles (FCA), istraživanje koju je sproveo CR poražavajuće je i zbog toga što su 4 poslednja mesta na listi 28 marki zauzeli njihovi brendovi: Dodge, Ram (pik-ap kamioneti marke Dodge koji se vode kao poseban brend), Jeep i najzad FIAT, dok se Chrysler kao auto-marka nalazi na 22. poziciji.

Zbog takvog rezultata, šef kontrole kvaliteta u Chrysleru, Doug Betts, praktično je bio prinuđen da podnese ostavku u sredu.

Inače, na listi najpouzdanijih automobilskih marki i modela, koju je Consumer Reports objavio u ponedeljak, prvo mesto je zauzeo Lexus (najbolji model je hibrid CT 200h), druga je Toyota (takođe sa hibridom, Priusom C, kao najbolje plasiranim modelom u gami), a treći je još jedan japanski brend, Mazda (njen najbolje ocenjen model je nova "šestica").

Interesantno je da je Mercedes zauzeo veoma loše 25. mesto, a njegov po pouzdanosti najslabije plasirani model u SAD u 2014. bio je CLA.

Korisnici ovog automobila su se požalili da se u njemu u vožnji čuje "škripanje i zveckanje", kao i na neke probleme sa motorom i elektrikom, i loš audio uređaj.

Ispitivanje koje u periodu od 12 meseci sproveo Consumer Reports obuhvatilo je vlasnike 1,1 milion automobila (248 različitih modela i 28 auto-marki) u SAD.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.