Tvrdo njet za srpskog fiću

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2015, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrdo "njet" za srpskog fiću

Uzalud su se srpski ministri nadali da će uspeti da privole Rusiju da dopusti uvoz kontingenta od bar 5.000 komada kragujevačkog modela fijata 500L, pošto vlasti Carinske unije Rusije, Belorusije, Kazahstana i Jermenije nisu dale saglasnost.

- Protiv su bile Belorusija i Kazahstan, zbog čega je i ruski stav negativan. Pokušaćemo da do kraja godine ponovo o tome razgovaramo s ruskim zvaničnicima - rekao je srpski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trgovine Rasim Ljajić.

Rusija zateže jer bi zauzvrat tražila obavezu Srbije da uveze ruska vozila, ali to vlada u Beogradu ne želi. Ceo posao trebalo je da se obavi u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini koji su 2000. zaključili SR Jugoslavija i Rusija. Međutim, auto-industrija nije na spisku roba za slobodnu trgovinu.

Navodno, Moskva je izvoz iz Srbije doživela kao politički, a ne ekonomski posao. Rusija nema interesa, ali bi Srbiji izvoz značio pošto je proizvodnja modela 500L relativno zasićena, te kragujevačka fabrika zbog pada prodaje u SAD i na evropskom tržištu povremeno radi smanjenim kapacitetom.

Izvor iz Vlade Srbije objašnjava problem izvoza u Rusiju.

- To bi bilo kao kad bi Italijani od nas tražili da uvozimo njihove automobile, ili one proizvedene u Fijatovim fabrikama u Poljskoj ili Turskoj, odnosno da stimulišemo i praktično plaćamo tamošnje radnike. Šta bi onda bilo sa kragujevačkom fabrikom i 3.000 zaposlenih u kompaniji - objašnjava izvor iz Vlade Srbije.

Problem za Beograd je i što su srpski političari u medijima podgrevali lažnu priču da izvoz u Rusiju samo što nije krenuo. Čak je i premijer Aleksandar Vučić, sredinom 2013. ustvrdio da će do kraja te godine u Rusiju biti izvezeno 10.000 primeraka 500 L.

- Tu kvotu smatramo samo početkom i nadamo se da ćemo je povećati - rekao je tada Vučić.

Ispostavilo se da se premijer preigrao ili da nije znao stav ruske vlade. A taj stav treba razumeti kao čisto ekonomski, jer Rusija razvija svoju auto-industriju, sama ili u kooperaciju sa inostranim proizvođačima. U toj grani industrije je zaposleno milion ljudi. Rusija štiti svoje tržište i radnike, isto onako kako to čine sve druge ozbiljne države i zato izvoz srpskog fiće u tu zemlju nije moguć.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.