Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2017, 02:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovodstvo Fijata i radnici potpisali sporazum

Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji Fijat danas su potpisali sporazum u Vladi Srbije, čime je i formalno postignut dogovor o uslovima nastavka rada u toj kompaniji.

Dogovor će obezbediti nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između Fijata i sindikata.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković i generalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktorka kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" Silvija Verneti.

Ministar privrede Goran Knežević je svojim parafom potvrdio sporazum, a prisustvovali su i premijerka Ane Brnabić i ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević.

Postignuti dogovor je deo novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine.

Brnabić: Postignut dobar kompromis

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas nakon potpisivanja sporazuma između poslovodstva i Samostalnog sindikata u Fijatu, da su razgovori bili jako teški ali da je pronađen dobar kompromis.

"Razgovori bili jako teški, svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis," rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, obe strane su bile odgovorne i hrabre

"Znam da će i videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritikama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i Fijat i vladu na ozbiljan kompromis" rekla je ona.

Brnabić kaže da i dalje stoji iza radnika Fijata.

"Nemam nikakav problem da ponovo razgovaram sa radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima," dodala je ona.

Premijerka se zahvalila svim stranama koje su se odazvale pozivu Vlade za razgovore, a radnicima i Štrajkačkom odboru na odgovornosti i hrabrosti što su verovali u Vladu i mogućnost da se razgovara i nađe kompromisno rešenje.

Zahvalila se i predstavnicima Fijata što su imali razumevanja za razgovore koji su vođeni i za zahteve radnika.

Dogovoreno je osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije.

Komisija će početi sa radom od 15. septembra.

Brnabić je objasnila da je ovom prilikom Vlada Srbije intervenisala kako bi se postigao dogovor ovde jer je bila vanredna situacija i došlo do potpunog potpuni prekida proizvodnje u firmi koja zapošljava više od 2.500 ljudi, trpeo je BDP, izvoz i kooperanti...

Za sve ostale stvari postoji institucionalni mehanizam Agencije za mirno rešavanje sporova, koja je jako profesionalna, navela je ona i istakla da se nada još većoj proizvodnji u Fijatu.

Radnici Fijata su bili u štrajku od 27. juna do 18. jula.

Rukovodstvo Fijata i sindikati postigli su dogovor, uz napore premijerke Brnabić i Vlade.

Između ostalog, tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije projektovanom od strane Narodne banke Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećane za 4,5 odsto.

Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2,2 odsto od avgusta (kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovanom inflacijom).

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira.

Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine.

U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora.

Pregovori između sindikata i Fijata su započeli 19. jula uz posredstvo premijerke Brnabić i Vlade Srbije.

Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

Pregovori su vođeni u konstruktivnoj atmosferi uz aktivno učešće premijerke.

Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga u kome se došlo do dogovora prihvatljivog za sve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.