Budućnost Fijata u Srbiji izvesna, otpremnine za 900 radnika

Izvor: RTS, 24.Jun.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost "Fijata" u Srbiji izvesna, otpremnine za 900 radnika

Oko 900 radnika koji zbog gašenja jedne od tri smene moraju da napuste "Fijat", dobiće uz otpremnine i dodatna sredstva od fabrike, rezultat je dogovora premijera, poslovodstva i predstavnika radnika. Premijer Aleksandar Vučić poručuje da je budućnost "Fijata" u Srbiji zagarantovana. Naglašava da će uskoro u sedištu "Fijata" u Torinu razgovarati o planovima za fabriku u Kragujevcu i o novom modelu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Jedna smena manje u Kragujevcu znači 900 radnika manje u "Fijatu" i još oko 600 kod kooperanata. Radinici "Fijata" zbog malog broja godina staža za dobrovoljni odlazak neće dobiti samo otpremnine propisane zakonom.

Zoran Marković iz Saveza samostalnih sindikata kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" navodi da će radnici dobiti zakonsku otpremninu od jedne trećine po godini staža.
"Drugi deo tog paketa čini materijalna nadoknada koju bi radnici prema ostvarenom ili napunjenom radnom stažu imali iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Treći deo je fiksni deo koji će 'Fijat' dati svojim zaposlenima, a četvrti su neiskorišćeni odmor i regres", navodi Marković.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ističe da je dogovoreno da se bar za prvo vreme radnici neće otpuštati bez dobrovoljnosti.
Budućnost fabrike, kažu, radnike više brine i od otpremnina – zato se nadaju novom modelu i novom tržištu.
Marković podseća da je premijer obećao da će se ponovo angažovati u otvaranju vrata ruskog tržišta i da se jedan broj automobila plasira na rusko tržište.
Premijer Aleksandar Vučić poručuje da je budućnost "Fijata" u Srbiji zagarantovana, a on će za nekoliko dana otputovati u Torino da sa izvršnim direktorom "Fijat grupacije" Alfredom Altavilom razgovara o planovima za fabriku u Kragujevcu i o novom modelu.
"'Fijat' je gazda i 'Fijat' se ponaša u skladu sa ekonomskim prilikama, ali ćemo naći rešenje. Fabriku jednog drugog proizvođača auto-komponenti prebacićemo u Kragujevac", naglašava mandatar za sastav nove vlade.
"Tako da i oni koji dobiju dobrovoljne otpremnine, dobiće ih za godinu ili dve godine svog rada, koliko bi inače zaradili, što će se u tom periodu nadomestiti novom fabrikom", dodaje Vučić.
"Jutros sam rekao radnicima – napali ste me, a kakve veze ja imam s tim. A oni su rekli – ti si nam za sve kriv. Bolje da sam ja za nešto kriv nego da oteramo nekog iz zemlje zato što nama ta 2.433 zagarantovana radnika život znače", naveo je Vučić.
Stučnjaci podsećaju da "Fijat" nije u Kragujevac došao pod tržišnim uslovima već je od države dobio veliku finansijsku pomoć i povlastice, i zato bi, kažu, bilo nepošteno i da napusti Srbiju vođen samo tržišnim razlozima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.