Počeo ###Jazz Fest### u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Okt.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo ###Jazz Fest### u Kragujevcu

U Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu, sinoć je počeo 15. Internacionalni Jazz festival, koji će trajati do nedelje 26. oktobra.

Jubilarni JazzFest u Kragujevcu otvorio je nastup uticajnog evropskog džez muzičara iz Austrije Volfganga Pušinga koji je virtuoznost na flauti i saksofonu predstavio sa svojim triom, Reinhartom Vinklerom na bubnjevima i Džonom Sasom na tubi. Po prvi put u Srbiji, sinoć se publici u Kragujevcu spojem klasične muzike i džeza predstavio Jakob Adreskov >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << višestruko nagrađivani pijanista i kompozitor iz Danske. On je zajedno sa gudačkim triom (violina, viola i violončelo) i perkusionistom predstavio 16. album pod nazivom Strings.

Večeras će nastupiti Marko Kapeli akustik trio, njujorški bend sastavljen od tri iskusna improvizatora avangardne muzičke scene. Njihov specijalni gost, je klarinetista i prva zvezda underground džez scene u Njujorku Oscar Norijega.

Svoj prvi koncert pred kragujevačkom publikom večeras će imati Kočetov kvintet koga je osnovao saksofonista iz Ukrajine Maksim Kočetov 2013. godine. Kvintet čine Ksenija Kočetova vokal, Branko Marković kontrabas, Aca Pajčić klavir, Aleksandar Cvetković bubnjevi. Njihov prepoznatljiv zvuk, spoj klasičnog džeza i savremenih ritmova na JazzFest -u predstaviće sa celovečernjim specijlanim gostom bubnjarem Sašom Rankovićem.

Poslednjeg dana 15. Internacionalnog Jazz festivala 26. oktobra u Knjaževsko srpskom teatru nastupa Nils Vogram nemački trombonista sa svojim triom Nostalgija, a potom Vasil Hadžimanov bend sa specijalnim gostom Dejvidom Binijem njujorškim saksofonistom srednje generacije.

Prateći program JezzFesta čine izložba plakata sa svih prethodnih festivala, a posle svakog koncerta organizovan je džem sešn.

Internacionalni JazzFest u Kragujevcu ove godine održava se u okviru programa Oktobarskih svečanosti pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja RS, a i ove godine po 15. put podržan je od strane Austrijskog kulturnog foruma.
Pogledaj vesti o: Fest,   Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.