Gradić fest od 1. do 3.septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2017, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradić fest od 1. do 3.septembra

Gradić fest, u okviru kojeg će se održati i Festival uličnih svirača, održaće se od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Festival će, poput prethodnih godina, početi svečanom povorkom od Trga slobode do Beogradske kapije, a povorku će predvoditi švajcarski sastav limenih duvača Brass Band Flaach.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da je festival postao novosadski brend.

"Dobijanjem prestižne titule Evropske prestonice kulture 2021, Novi Sad je prepoznat kao grad kulture i sigurno da je i ovaj događaj kroz dugogodišnji rad doprineo tome da Novi Sad dobije tu laskavu titulu - kazao je predsednik gradskog parlamenta.

On je dodao da Grad čini napore da Petrovaradinska tvrđava sa svojim Podgrađem bude značajna turistička destinacija Novog Sada.

"Samim tim, Podgrađem bi se, kao turističkom destinacijom, pokazivalo i istorijsko nasleđe", precizirao je Jelušić, dodajući da je Grad Novi Sad, preko konkursa Gradske uprave za kulturu, podržao festival sa sedam miliona dinara.

On se osvrnuo i na ideju da se iz centra izmeste kulturna dešavanja u druge delove Novog Sada, apostrofirajući da je Podgrađe idealna lokacija za tako nešto, istovremeno podsetivši i na aktuelnu obnovu fasada u Podgrađu.

Festival uličnih svirača već šest godina ima saradnju sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, a ataše ambasade Erika Kin istakla je da je organizovanja festivala timski rad. Ona je prognozirala da će ovogodišnji festival "biti najbolji", jer će, kako je objasnila, biti zastupljeni i ostali kulturni sadržaji, a ne samo muzički. Ona se osvrnula na jednu od zvezda festivala Kristofera Pola Stelinga, autentičnog američkog putujućeg trubadura, koji godišnje održi više od 250 nastupa, te pozvala Novosađane i Novosađanke da uživaju u njegovom repertoaru, ispraćen tročlanim sastavom violine, kontrabasa i perkusija.

Izvršna direktorka Festivala uličnih svirača Natali Beljanski zahvalila se Gradu Novom Sadu, kao i ambasadi SAD-a na podršci. Ona je dodala da je Gradić fest zajednička misija u "podizanju Podgrađa".

"Ideja je da u tri dana festivala pokažemo kako Gradić može da izgleda tokom čitave godine. I ovaj put smo udružili snage sa našim partnerima, pa će program, pored muzičkih nastupa činiti performansi, ambijentalne predstave, filmske i video produkcije, umetničke instalacije i intervencije u prostoru, kao i radionice, konferencije, predavanja i drugo", objasnila je Beljanski, navodeći da će svoje programe predstaviti festival Cinema city, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival.

Kako je objašnjeno, svi programi festivala su besplatni, a lokacije na kojima će se održati Gradić fest su Beogradska ulica, Lisinskog, Vladimira Nazora, Štrosmajerova, Trg vladike Nikolaja, Rampin put i zelene površine iza Beogradske kapije.

Pored Grada Novog Sada i ambsade SAD-a, podršku je dao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Povorka otvara Festival uličnih svirača u Petrovaradinu

Izvor: B92, 22.Avg.2017

Festival uličnih svirača- Gradić fest koji će biti održan od 1. do 3. semptembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, otvoriće povorka građana i umetnika koja će biti organizovana od Trga slobode do Beogradske kapije, u petak, 1. septembra, u večernjim satima...Kako je najavljeno na konferenciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.