Filmski glamur u Beogradu: 45. Fest i Monika Beluči

Izvor: B92, 24.Feb.2017, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski glamur u Beogradu: 45. Fest i Monika Beluči

Dragi Beograde, festival je otvoren - ovim rečima je u Sava Centru slavna glumica Monika Beluči otvorila 45. Međunarodni filmski festival – Fest.

U okviru festivala do 5. marta biće premijerno prikazano 95 filmova.

Beluči je pre projekcije filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice, izrazila zadovoljstvo što je provela četiri godine u Srbiji radeći sa izuzetnim rediteljem Kusturicom, što je bilo za nju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neverovatno iskustvo.

Ona je zahvalila Srbiji na ljubavi, toploj atmosferi i lepoti na koje je naišla tokom svog boravka i snimanja filma.

Prethodno su dodeljene nagrada "Beogradski pobednik" srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i španskom reditelju Karlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.

U ime Samardžića priznanje je iz ruku umetničkog direktora Festa Jugoslava Pantelića primila sekretarka za kulturu grada Beograda Ivona Jevtić.

"Pobednik za pobednika. Molim vas za veliki aplauz da Ljubiša Samardžić izađe kao pobednik iz najveće borbe, borbe za život", rekla je Jevtić.

Velikom majstoru lepote formi, koji je pod Frankovom vlašću snimao politički angažovane filmove i postao i ostao jedan od najcenjenijih filmskih majstora, Sauri nagradu "Beogradski pobednik" takođe je uručio Pantelić.

"Izvinite što ne govorim srpski jezik. To je veoma lep jezik, ali i težak", rekao je Saura primajući nagradu i zahvalio svima što su ga se setili, izrazivši nadu da će imati priliku ponovo da dođe u Beograd.

"Snimio sam 40 filmova, imam sedmoro dece i što se mene tiče moj život je ispunjen", dodao je španski reditelj.

Fest je podsetio i na one koji su decenijama stvarali magiju pokretnih slika, a koji su nas napustili - Velimira Batu Živojinovića, Dragana Nikolića, Milorada Mandića Mandu, Marinka Madžgalja, Miru Stupicu, Đorđa Jelisića, Mihaila Zaverla, Krstu Škanatu, ali i kolažom inserata najavio program koji publiku očekuje narednih dana.

U Glavnom takmičarskom biće prikazano 15 filmova iz Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda, dok u nacionalnoj selekciji "Srpski film", publiku očekuje sedam ostvarenja, među kojima dva premijerno "Rekvijem za Gospođu J." Bojana Vuletića i "Afterparty" Luke Bursaća.

Treći takmičarski program "Granice", posvećen art hausu i subverzivnim filmovima, obuhvatiće osam ostvarenja koja, prema rečima selektora Mladena Djordjevića, pokazuju "brisanje granica između dokumentarnog i igranog filma".

Na programu će se naći i filmovi Toma Forda, Pola Verhovena, Pabla Lorena, Ang Lija, Vernera Hercoga, Vima Vendersa, Gzavijea Dolana, Fernanda Trueba, Džima Šeridana, Ašgara Farhadija, Martina Skorcezea, a očekuje se dolazak oko 40 gostiju.

Slavna italijanska glumica nešto ranije sastala se sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je zahvalio Moniki Beluči što je doprinela promociji Srbije i srpske kulture kroz projekte koje je radila sa rediteljem Emirom Kusturicom, saopštila je Vlada Srbije.

Monika Beluči je kazala da je za nju važan rad sa rediteljima iz drugih zemlja.

"U ovom filmu čak glumim na srpskom jeziku, i to je neverovatno iskustvo koje sam stekla u Vašoj zemlji", rekla je Monika Beluči o filmu "Na mlečnom putu".

Kako kaže, za nju je uloga u filmu Emira Kusturice pravi dar i da taj lik senzualne hrabre žene najavljuje "novi pristup ženskim ulogama i glumicama".

"Emirov poziv je stigao u specifičnom trenutku mog života i jako je lepo što je Emir odlučio da napravi film o ljubavi dvoje ljudi koji su svašta prošli u životu i kojima nije ni do čega, ali im se onda desi nešto čarobno"

"On je meni namenio fantastičnu ulogu žene koja je veoma senzualna i hrabra, jedan dubok lik koji po meni najavljuje možda novi pristup ženskim ulogama i glumicama i uliva nadu u dugovečnost ženskih uloga na filmu", dodala je ona.

Slavna glumica je od premijera Aleksandra Vučića dobila korpu punu srpskih proizvoda, a italijanski ambasador Beogradu Đuzepe Manca je iskoristio priliku da našem slavnom reditelju uruči Orden italijanske zvezde za doprinos Emira Kusturice afirmaciji italijanske kulture i italijanskih umetnika.

Kusturica je napomenuo da je na početku svoje karijere mnogo naučio iz filmova italijanskog neorelaizma

"Radujem se što tako važna italijanska umetnica doprinosi tako što promoviše naš najjači filmski festival", kazao je Kusturica.

.

.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Monika Beluči otvorila 45. Fest: Sjećanje na filmske veličine koje su nas napustile (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2017

BEOGRAD - Dragi Beograde, festival je otvoren - ovim riječima je u Sava Centru slavna glumica Monika Beluči, otvorila 45. Međunarodni filmski festival - Fest, u okviru koga će do 5. marta biti premijerno prikazano 95 filmova...Beluči je prije projekcije filma "Na mliječnom putu" Emira Kusturice,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.