Izvor: BalkanRock.com, 27.Nov.2015, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Black metal koktel u Festu – Zloslut, Harakiri For The Sky, IXXI

Foto: Regina Kozlik

Retko koji žanr muzike može da “prisvoji” neko godišnje doba kao što to može black metal, a sinoćnja jesenja idila je zaista bila u savršenoj harmoniji sa svirkom koja se održavala u beogradskom klubu Fest. U pitanju su nastupi bendova Zloslut, austrijskog Harakiri for the sky, kao i Šveđana IXXI, kojima je ovo bilo prvo gostovanje u našoj zemlji.

Čak iako je dešavanje smešteno za četvrtak, što nikad >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << nije poželjna okolnost, već ispred ulaza se nalazio sasvim solidan broj ljudi, među kojima je bilo i onih koji su došli iz drugih mesta, a to je u startu ostavilo pozitivan utisak i dalo nadu da će veče biti (više nego) zadovoljavajuće, kako za bendove, tako i za publiku. Dobra atmosfera koja je vladala od samog početka je zaista odigrala veliku ulogu u celoj priči i doslovce sprečila da bilo ko izađe iz kluba nezadovoljan onim čemu je prisustvovao, budući da je svaki izvođač zaista imao šta da ponudi i pokaže, te više nego dovoljno utoli apetite fanova pomenutog žanra.

Iako je početak najavljen za 20:30h, kako to uglavnom biva, ceo program se pomerio za sat vremena, ali je dotad šarenolika plejlista večnih hitova zabavljala prisutne i odlično ih zagrevala za ono što će da usledi. Oko 21:30h prvi na binu izlazi Zloslut, bend prema kome zasigurno ne možete ostati ravnodušni, bili ljubitelj njihove muzike ili ne. Sirovi, a opet melodičan zvuk, koji se uvlači pod kožu, iznet kroz sjajan scenski nastup i propraćen odgovarajućim imidžom je ono što možete očekivati kada ste na njihovoj svirci. Snažna ritam sekcija, vidna usviranost svih članova i iskrena posvećenost onome što rade, momenti su koji “bodu” oči i, slobodno se može reći, hipnotišu.

Zloslut

Set lista je bila sačinjena od kombinacije starog i novog materijala, a novi je vezan za njihov album “U transu sa nepoznatim siluetama”, koji je izdat ove godine. Kratak, ali odabran niz pesama je zaista našao način da dopre do slušaoca, a prilikom izvođenja novih, kao što su “Ukleta” i “Istinska odanost”, primećuje se i svojevrsno evoluiranje njihovog zvuka, što je svakako krajnje pozitivna činjenica na osnovu koje se lako da zaključiti da se radi o perspektivnom bendu koji će tek imati šta da pokaže u budućnosti. Broj prisutnih je bio neočekivano visok za ovakvo dešavanje, a Zloslut je svojom svirkom savršeno uneo sopstvenu atmosferu, koja je u kombinaciji sa već postojećom dala odličan miks i sve prisutne na određen način “uvela” u svet njihove muzike i verovatno ih ostavila željnim bar još jedne pesme na kraju.

Nakon kraće pauze, oko 22:30h austrijski sastav veoma zanimljivog imena, Harakiri for the sky, otpočinje svoju svirku i, uz i dalje dobro popunjen klub, nastavlja tamo gde su njihovi prethodnici završili. Iako postoje tek par godina, to definitivno nije nešto što može da se pretpostavi kada prisustvujete njihovom nastupu. Publika ih je sasvim solidno prihvatila i uspela je da se održi dobra atmosfera, a jedan od razloga za to je sigurno i pevačev silazak s bine i odlična interakcija sa prisutnima.

Harakiri for the sky

Bend je pokazao da itekako “zna šta radi“ i svoju definiciju black metala je izneo više nego adekvatno. Iako se ne može oteti utisku da je na momente previše preovladavala depresivna nota u njihovoj svirci, koja ipak treba da se dozira da ne bi dovela do monotonosti zvuka, budući da teme kojima se bave u svojim tekstovima upravo i jesu vezane, pored drugih, za depresiju, verovatno da to i jeste cilj. Set lista se sastojala od pesama sa njihova dva albuma, istoimeni “Harakiri for the sky” i Aokigahara”, a na njoj su se našle, između ostalih, “Drown in my nihilism”, “Homecoming: denied”, “Burning from both ends”. Već na osnovu njihovih naziva može samo da se potvrdi gore pomenuto. Ljubitelji ovakve varijacije na žanr su neminovno sinoć bili počašćeni ovom svirkom, a oni koji ipak vole malo snažniji i drugačije oblikovan zvuk su sa velikim zadovoljstvom mogli da dočekaju sledeći i poslednji bend za ovo veče – IXXI.

Da je Švedska oduvek plodno tle za black metal zna svaki fan metal muzike u kojoj je to svojevrsni aksiom, a IXXI je to sinoć bez greške apsolvirao. Sastav koji, sa kraćom pauzom u radu, postoji već skoro 10 godina i iza sebe ima četiri albuma, dao je savršeni finiš ovoj večeri i osvojio više nego zagrejanu publiku na prvi ton. Vidni majstori u svom poslu, svojim energičnim nastupom, koji kao da se odvijao na nekom svetskom festivalu, a ne u okviru kluba, pružili su prisutnima baš ono što im je i trebalo – paket istinskog black metala karakterističnog skandinavskog obeležja. Maltene veterani na sceni, na vrhunski način su izneli i predstavili svoj materijal prisutnima i nesumnjivo zadobili više desetina novih fanova nakon svog performansa. Kao i očekivano, svirali su najduže, ali je, verovatno zbog paklene atmosfere koja je tokom njihove svirke bila na samom usijanju, delovalo kao da je sve trajalo mnogo kraće.

IXXI

Repertoar je bio sačinjen od mešavine starih i novih pesama, a na njemu su se našle, između ostalih, “Necrocracy”, “Bounded by blood”, “Warmonger”, “Sinrush” i delovalo je kao da je prijem istih išao konstantnom uzlaznom putanjom. Bend koji je takođe izvesnu pažnju posvetio imidžu je zaista potvrdio da je, bar kad je ovaj vid metala u pitanju, on zaista bitan faktor i uvek poželjan da upotpuni sliku o njihovoj muzici, ideološkim uverenjima i drugim segmentima usko povezanim sa zvukom koji kreiraju. Tokom njihovog nastupa, sve vreme se odavao utisak kao da je na bini svojevrsna mašinerija, koja neumorno ispaljuje čvrst i obarajući metal i nemilosrdno ga isporučuje publici, a ona ga više nego rado prihvata uz burne ovacije. Održan, pa i povećan broj prisutnih, do kraja svirke je zaista bio najprijatnije iznenađenje večeri i sigurno jedan od glavnih razloga za njenu uspešnost i odličnu izvedbu ne samo IXXI-a, nego i ostalih izvođača. Iako bi bilo sasvim dobrodošlo da je bend počastio sa bar jednim bisom, ipak su odlučili da prestanu kad je najbolje i kad je atmosfera, kao što je već pomenuto, dosegla apsolutni vrhunac, te ostave sve pod krajnje pozitivnim utiscima koji se sigurno još uvek sabiraju.

Kada se celokupno sagleda manifestacija, teško da može ijedna zamerka da se nađe, a to se zaista retko dešava. Bina Festa je sinoć bila tle na kom su se samo smenjivali odlično probrani i još bolje ukombinovani bendovi koji su, svaki na svoj specifičan način, savršeno izneli svoju viziju black metala i fenomenalnim nastupima propraćenim krajnje toplom podrškom publike, postavili standard u tome kako treba da izgleda svirka ovog tipa.

Bilo bi više nego poželjno da se nastavi trend ovakvih mini festivala na kojima manje poznati, a svakako kvalitetni izvođači, dobijaju priliku da se predstave široj javnosti, a još bi poželjnije bilo kad bi se i publika nastavila pojavljivati u broju koji je dovoljan bar toliko da ispoštuje bendove i podrži scenu. Ono što uvek treba imati u vidu pri dilemi u odlaženju na bilo koje ovakvo dešavanje je da grupe opstaju upravo zahvaljujući fanovima i njihovoj podršci, te da bez njih ni njihovo postojanje nema poentu. Postoji jedna sasvim jednostavna, a genijalna rečenica, koja se odnosi na klubove u kojima se održavaju ovakvi događaji, ali itekako može da se primeni i na same bendove i scenu, te stavi pečat na celu priču – Use them or lose them.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.