Arsenal fest 2016

Izvor: Aleksinac.net, 26.Jun.2016, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsenal fest 2016

Autentičnost prostora na kome je počivala najstarija srpska industrija je sada leglo Invazije dobrog zvuka.

Ima li lepšeg početka nekog festivala za jednog novinara, kada te na vratima kragujevačkog Doma omladine sačeka heroina srpske alternative Maja Cvetković (E play) i lično uruči Akreditaciju festivala. Njen široki osmeh i reči dobrodošlice „gde si bre, Gidra“, odmah te oraspolože i daju neophodnu podstrek i inspiraciju za rad na Arsenal festivalu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << />
U Domu omladine mladi volonteri, mladi naraštaji, ljubazno te dočekaju u ambijentu putujućeg „ Rok muzeja uživo“, koji se ovde preselio iz Niša 16. juna i tu će biti do kraja festivala.

Miris ovogodišnjeg šestog po redu Arsenal festa osetio sam još u utorak 21. juna povodom svetskog dana muzike u Kragujevačkom velikom parku, kada su pored nekoliko mladih bendova nastupili „Novembar“ iz Niša i Dejan Cukić, sa svojim spori ritam bendom.

Centralni dogadaj se odigrava u srcu grada na jedinstvenom prostoru koga ovdašni građani nazivaju Knežev Arsenal. U XIX veku tu se nalazilo najveće industriksko preduzeće u Srbiji - Topolivnica, a danas je to centar kulturnih i umetničkih dešavanja, tačnije Arsenal festa.

Autentičnost prostora na kome je počivala najstarija srpska industrija je sada leglo Invazije dobrog zvuka. Organizatori su se potrudili da programom zadovolje svakog posetioca i da tako uvećaju broj posetilaca kojih je sve više svake godine.

Ovog puta čast da otvori program imao je hor VIVA VOX. Svojim dobro poznatim obradama stranih hitova popularnih svetkih bendova i scenskim nastupom na bini koja im je svojom veličinom apsolutno odgovarala, dokazali su da su pun pogodak na Main stage. U nastavku večeri na Main stage nastupili su Bajaga i instruktori, sa setom dobro poznatih hitova i upadicama instruktora Žike u kojima je pevao peme o šumadiji. A zatim, kao glavni bend na Main stage nastupa Skunk Anansie.

Na drugom Garden stage-u veče je otvorio legendarni smakov bubnjar Kepa i njegov bend, koji sa svojom harizmatičnom pevačicom održava mit Smaka, a zatim je program nastavljen gostovanjem Igora Vincea i niške hip hop kombinacije Stereo Banane, koja je svojim nastupom napunila Garden stage.

Onda na red dolazi „krem“ srpske alternative. Na scenu prvi izlazi rehabilitovani i sve aktivniji bend "16 osam 23", koji iza sebe ima sveže izdat album. Jedan sat posle ponoći na scenu izlazi novosadski Obojeni program koji je oduševio svoje fanove scenskim nastupom sa „ astalom na bini“. Ovom prilikom specijalni gost benda prilikom izvođena najvećih hitova bio je Dejan Vušetić Vuča, pevač Darkwood dub-a. Program je zatvorio Nikola Vranjković, koji je sa starim hitovima benda Blok aut zatvorio krug zadovoljstva poštovaoca Garden stage-a.

Drugo veče festivala počelo je snažnim toplim vetrom, a za to vreme srpski Darko Rundek „Ničim izazvan“ je otvorio program na Mejn stejdžu. Bila je to odlična predigra za Masima Savića, koji je u svojoj publici imao čitav spektar generacijskog niza, što je za mene lično predstavljalo iznenađenje.

Nešto pre ponoći na Mejn stejdž su izašli provereni rokeri „Električni orgazam“, koji su svojim setom hitova polako pripremali atmosferu za legendarni TOY  DOOLS.

U istom stilu nastavio novosadski Atheist rap, a pevač DR POP je svojim stalnim izgovaranjem imena gradova u Srbiji i regionu između pesama izvršio prozivku svojih fanova koji su bendu ukazali poverenje u srcu Šumadije (između ostalog pozdravio i Gidru iz Aleksinca, prim. redakcije).

Na Garden stejdžu program je otvorio hrvatsi pank bend „Mašinko“ koji dostojno sledi put Kud idijota, a odmah iza njih heroji domaće pank scene KBO.

Program su dalje nastavili Eyesburn i gosti iz mostara Zoster.

Invaziju i energiju dobrog zvuka na gardenu imao je čast da smiri Neno Belan hitovima Đavola i pesmama u kasnijom fazom rada ovog riječkog muzičara, koji je inače prvi put nastupao u Kragujevcu.

Tačno u tri posle ponoći, energija, invazija zvuka na Garden stejdžu se vraćaju. Ako je neko dremnuo, ili ubedario ubrzo mu je usledilo „buđenje“ za koji je zaslužan beogradski alternativnci „E play“.

Frotmenka benda Maja Cvetković sa mlađanom podrškom u liku harizmatične Kike Jovanović, novim gitaristom Nemanjom i čudesnim ritmovima bubnjara Truta učinili su da kraj drugog dana festivala završi na pravi način, baš onakokako je i počeo.

Sada već legendarni „Divan dan“ morao je da doživi u cik zore i svoj BIS koji je u potpunosti „razbio“ ranoranioce na Gardenu, a za uzvrat posetioci su od benda dobili flašu Jack Daniels-a.

Neposredno pri silasku sa bine, Maja me opet zapita „gde si bre, Gidra“, ovog puta sam imao spreman odgovor

– Ne znam, valjda sam tu gde treba da budem, valjda sad znam gde sam došao i gde sam pošao.

P.S. Cilj ovog izveštaja nije nabrajanje i prepričavanje pesama učesnika festivala, jer njihov repertoar je svima, manje više, dobro poznat. Hvala svim bendovima za odnos, a pre svega poštovanje prema malim novinskim redakcijama iz unutrašnjosti naše zemlje.

https://www.facebook.com/agencijainfog/photos/?tab=album&album_id=1309787949050618#
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Aleksinac.net...






Povezane vesti

Invazija dobrog zvuka na Arsenal festu

Izvor: JuznaSrbija.info, 26.Jun.2016

Autentičnost prostora na kome je počivala najstarija srpska industrija je sada leglo Invazije dobrog zvuka...Ima li lepšeg početka nekog festivala za jednog novinara, kada te na vratima kragujevačkog Doma omladine sačeka heroina srpske alternative Maja Cvetković (E play) i lično uruči Akreditaciju...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.