Rozberg pobedio i u trci za Veliku nagradu Rusije

Izvor: RTS, 01.Maj.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rozberg pobedio i u trci za Veliku nagradu Rusije

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Rusije u Sočiju i ostvario četvrtu uzastopnu pobedu u šampionatu.

Računajući i prošlu sezonu, Rozberg je nanizao sedam pobeda, a danas je pobedio za jedan sat, 32 minuta i 41 sekundu. On je tako ostvario 18. pobedu u karijeri.
Drugo mesto zauzeo je aktuelni svetski šampion Luis Hamilton, takođe iz Mercedesa, sa zaostatkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 25,022 sekunde, a treći je vozač Ferarija Kimi Rejkenen sa 31,998 sekundi zaostatka.
Četvrto i peto mesto zauzeli su vozači Vilijamsa Valteri Botas i Felipe Masa, a šesti je bio Fernando Alonso iz Meklarena. Bodove su još osvojili Kevin Magnusen iz Renoa, Roman Grožan iz Hasa, vozač Fors Indije Serhio Peres i Dženson Baton iz Meklarena.
Rozberg je dobro startovao i sačuvao prvo mesto, a već u prvoj krivini došlo je do incidenta kada je Sebastijan Fetel želeo da obiđe drugoplasiranog Danijela Rikarda, ali ga je dva puta udario Danil Kvjat. Ferarijev bolid je zakačio Red bulov i zabio se u zid. Posle toga Fetel, Niko Hulkenberg i Rio Harjanto su odustali, a nekolicina vozača je otišla u boks dok je "sejfti kar" bio na stazi.
Gužvu je iskoristio aktuelni svetski prvak Hamilton, koji je statovao sa 10. mesta, ali se popeo na peto. Rozberg je sigurno vozio na prvom mestu, a Hamilton je u osmom krugu pretekao Rejkenena i popeo se na treće mesto, iza Botasa.
Hamilton je u tim trenucima odlično vozio, pretekao je i Botasa i našao se iza klupskog kolege Rozberga na 12,9 sekundi zaostatka. S druge strane, nazanmljivija je bila borba za osmo mesto u kojoj su učestvovali Magnusen, Rikardo, Grožan i Sains.
U 37. krugu Hamiltona su iz boksa obavestili da ponovo ima problema s bolidom, a ovog puta u pitanju je bio pristisak vode. Hamilton je u tom trenutku zaostajao 8,6 sekundi za Rozbergom, ali je ubrzo taj zaostatak uvećan na 14 sekundi. Prve bodove u šampionatu za Reno osvojio je Magnusen, a bodove su osvojili i obojica vozača Meklarena Alonso i Baton.
Rozberg je do kraja uvećao prednost i bez problema ostvario 18. pobedu u karijeri.
Prvu trojicu vozača je na izlasku sa staze dočekao predsednik Rusije Vladimir Putin, koji ih je pitao da li su zadovoljni uslovima. Putin je Rozbergu dodelio pobednički pehar.
Rozberg je prvi u generalnom plasmanu sa 100 bodova, drugi je Hamilton sa 57, a treći je Rejkenen sa 43 boda.
"Ovo je bio odličan vikend, vozilo je bilo fantastično. Od početka do kraja sam bio koncentrisan, jer kada usporite, onda počnete da pravite greške. Hamilton je obavio odličan posao, brzo se sa desetog popeo na drugo mesto. Prošlo je četiri trke od dvadeset jedne, Luis će se sigurno vratiti. On je motivisan, više nego ikada. Imamo neverovatna vozila i želimo da pobeđujemo", rekao je Rozberg posle trke.
Trostruki svetski šampion Hamilton rekao je da nije sumnjao u pobedu, ali da su ga problemi sa bolidom ponovo u tome sprečili.
"Na početku nije bilo lako, ali takve su sve trke. Srećan sam što sam osvojio bodove, za mene i ekipu. Mislim da Kimi Rejkenen nije očekivao da ga preteknem, a lakše mi je bilo da obiđem Valterija Botasa, jer se nije dobro branio. Nisam sumnjao da mogu da pobedim, imao sam dobru brzinu. Ali, ponovo sam imao problema i morao sam da odustanem. Nisam mogao da idem punom brzinom na ravnini", rekao je Hamilton.
Britanac je imao problema sa pritiskom vode u bolidu.
"Nisam znao u kako kritičnom stanju je bio motor, nije bilo nikakvih naznaka u bolidu. Ali, morao sam da usporim", rekao je trostruki svetski prvak.
Treće mesto zauzeo je Kimi Rejkenen, koji je doneo Ferariju sedamstoti plasman na podijum. Njegov klupski kolega Sebastijan Fetel završio je trku u prvom krugu zbog sudara s Danilom Kvjatom.
"Naravno, ovo nije ono što smo želeli, pošto smo želeli da pobedimo. Pokušali smo, imao sam prilično dobar start i uspeo da prođem Valterija Botasa u prvom krugu. Posle izlaska bezbednosnog vozila sa staze, nisam imao dobar tempo, ne toliko brz za Mercedes. Bili smo brzi, ali uz uštedu goriva, morali smo da preduzmemo određene mere", rekao je Rejkenen.
Naredna trka u šampionatu vozi se 15. maja u Katalunji, za Veliku nagradu Španije.  
Pogledaj vesti o: Ferrari

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.