Hamilton najbrži u  Bahreinu

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamilton najbrži u Bahreinu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina u Manami i uvećao prednost u genralnom plasmanu. Drugi kroz cilj prošao Raikonen u Ferariju, a treći je bio Rozberg u Mercedesu.

Hamilton je do treće pobede u sezoni, a 36. u karijeri, došao za sat, 35 minuta, pet sekundi i 809. Aktuelni svetski šampion je drugu godinu uzastopno pobedio na stazi Šakir. Drugo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mesto osvojio je vozač Ferarija Kimi Raikonen sa zaostatkom od 3,38 sekunde, a treći je bio vozač Mercedesa Niko Rozberg sa nešto više od šest sekundi zaostatka.

Četvrto mesto zauzeo je Valteri Botas iz Vilijamsa, a peti je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija. Bodove su još osvojili Danijel Rikardo iz Red Bula, Roman Grožan iz Lotusa, vozač Fors Indije Serhio Peres, Felipe Masa iz Vilijamsa i Danil Kvjat iz Red Bula. Vozač Meklarena Dženson Baton nije učestvovao u trci zbog tehničkih problema na vozilu.
Hamilton je dobro startovao, zadržao je prvo mesto ispred Fetela, a dobro je krenuo i Raikonen koje je na početku obišao Rozberga i preuzeo prvo mesto, ali se u četvrtom krugu nemački vozač ponovo našao iza Fetela.

Rozberg je nastavio da vozi oštro i dobro, u devetom krugu obišao je Fetela i našao se iza klupskog kolege sa 5,5 sekundi zaostatka. Vodeći vozači su nakon toga počeli da odlaze u boks, a kada su se vratili na stazu poredak je ostao nepromenjen, Hamilton je bio prvi, a iza njega vozili su Rozberg, Fetel, Raikonen, Botas, i Rikardo.
Hamilton je u 27. krugu imao 2,5 sekunde prednosti nad Rozbergom. Posle drugih odlazaka u boks veliku borbu vodili su Fetel i Rozberg, a četvorostruki svetski šampion napravio je grešku, ušao je široko u krivinu, pa ga je Rozberg obišao. Fetel je tom prilikom oštetio
"nos" bolida i morao je u boks i na stazu se vratio iza svojih konkurenata na petom mestu.
Oba vozača Red Bula su se povukla iz trke, posle Karlosa Sainca, odustao je i Maks Verštapen. U 42. krugu Hamilton je imao 4,5 sekundi prednosti nad klupskim kolegom, a Raikonen je 11 krugova pre kraja uspeo da smanji zaostatak za Rozbergom na 10 sekundi. Raikonen je nastavio da napada Rozberga, smanjivao je zaostatak iz kruga u krug i pet krugova pre kraja kasnio je 3,7 sekunde. Rozberg je u narednom krugu napravio grešku, ušao je široko u krivinu, što je iskoristio Raikonen i preuzeo drugo mesto.
Hamilton je u poslednjem krugu imao problema sa kočnicama, Raikonen je smanjivao zaostatak, ali je britanski vozač imao veliku prednost i bez problema ostvario pobedu.

Hamilton je prvi u konkurenciji vozača sa 93 bodova, drugi je Rozberg sa 66, a treći je Fetel sa 65 bodova. Raikonen je četvrti sa 42 boda, a Masa zauzima peto mesto sa 31 bodom.
Naredna trka u šampionatu voziće se 10. maja u Barseloni, za Veliku nagradu Španije.
Poredak vozača u trci za Veliku nagradu Bahreina:
1. Luis Hamilton (Mercedes) sat, 35 minuta, 05,809
2. Kimi Raikonen (Ferari) + 3,380
3. Niko Rozberg (Mercedes) + 6,033
4. Valteri Botas (Vilijams) + 42,957
5. Sebastijan Fetel (Ferari) + 43,989
6. Danijel Rikardo (Red Bul) + 1:01,751
7. Roman Grožan (Lotus) + 1:24,763
8. Serhio Peres (Fors Indija) jedan krug
9. Danil Kvjat (Red Bul) jedan krug
10. Felipe Masa (Vilijams) jedan krug
11. Fernando Alonso (Meklaren) jedan krug
12. Felipe Nasr (Zauber) jedan krug
13. Niko Hilkenberg (Fors Indija) jedan krug
14. Markus Erikson (Zauber) jedan krug
15. Pastor Maldonado (Lotus) jedan krug
16. Vil Stivens (Marusija) dva kruga
17. Roberto Merhi (Marusija) tri kruga
Trku nisu završili:
Maks Verštapen (Toro Roso)
Karlos Sains (Toro Roso)

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hamilton: Raikonen nije ugrožavao moju pobedu

Izvor: Blic, 20.Apr.2015, 13:52

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da će njegova ekipa morati i dalje da napreduje, ali da je zadovoljan pobedom u trci Formule 1 u Bahreinu i da nije osećao pritisak zbog dobre vožnje Kimija Raikonena iz Ferarija...Hamilton je pobedio u trci za Veliku nagradu Bahreina i ostvario treću pobedu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.