Izvor: Blic, 26.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji tretman protiv ujeda pčele

Najbolji tretman protiv ujeda pčele

Dr Endru Vejl je autor slavne 'Vitaminske biblije' i velikih medicinskih bestselera 'Spontano isceljenje' i 'Osam nedelja do optimalnog zdravlja' u kojima je pokazao čudesne sposobnosti organizma da se sam isceljuje. Program 'Pitajte dr Vejla' predstavlja jedan od najboljih Internet sajtova o zdravlju, koji se mesečno dopunjava sa 60.000 novih pitanja i odgovora. Na osnovu internet pitanja i odgovora nastala je i knjiga 'Pitajte dr Vejla' (prevela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tatjana Šešun, Verba, Beograd, 011/751-796) iz koje prenosimo pitanja i odgovore, za koje pretpostavljamo, da interesuju širi krug čitalaca.

Nedavno me je ujela pčela. Nisam pronašao žalac, ali je mesto uboda pocrvenelo i nateklo. Moj lekar mi je prepisao antibiotike, ali s obzirom da se ja trudim da antibiotik koristim kao poslednje rešenje, koje su druge mogućnosti protiv uboda insekata?

- Mudro je što izbegavate preterano korišćenje antibiotika. Ukoliko naš organizam može samostalno da se izbori sa ovom infekcijom, onda će biti mnogo sposobniji da to uradi i u sličnim situacijama u budućnosti. Ako prezasitimo organizam antibioticima, slabimo sopstveni imunitet. (Takođe postoji opasnost da se razvije otpornost na neke antibiotike. Često prekomerno uzimanje antibiotika vremenom dovodi do razvijanja više virulentnih bakterija koje su otporne na postojeće tretmane.)

Šta da radite? Počnite sa stavljanjem toplih obloga na mesto uboda. Toplota širi krvne sudove i povećava protok krvi do mesta infekcije. Takođe tretirajte zapaljenje lokalno, nanošenjem ulja od australijskog čajevca, koje je vrlo efikasan antiseptik. (Ulje se dobija estrahovanjem lišća Melaleuca alternifolia, australijskog drveta.) Možete probati sa primenom sredstava koja u sebi sadrže ehinaceu. Ehinacea (Echinacea purpurea) i srodne vrste su od davnina poznate kao prirodni antibiotici i pojačivači imuniteta. Probajte sa par kapi echinacee rastvorenih u vodi, najmanje četiri puta dnevno, tokom 10 dana. Takođe uzimajte oko 1.000 miligrama vitamina C dva puta dnevno.

Samo u slučaju da infekcija nastavi da se širi, ja bih počeo sa uzimanjem antibiotika. Pokušao bih sa antibioticima sličnim penicilinu.

Kao tretman, decenijama se savetuje da se pčelinja žaoka odstrani tako što će se odstrugati nečim kao što je tupa strana noža ili kreditna kartica. Prema skorijem istraživanju, trebalo bi da se uhvati žalac i da se izvuče što pre. U čemu je razlika? Prema istraživačima na kalifornijskom univerzitetu u Riversajdu, ako izvučete žalac pre nego što ispusti sav otrov, završićete sa malim, manje bolnim otokom. Ali je potrebno da trenutno reagujete da bi to imalo efekta. Jedini problem je u tome što pčele radilice uvek ostavljaju žalac, dok bumbar ne. To je verovatno razlog zašto vi niste uspeli da ga nađete. Da biste ublažili bol i zapaljenje, stavite odmah na mesto uboda led, a kasnije nanesite melem napravljen od sode bikarbone i vode.

Već osam godina koristim pilulu (antibebi pilula). Umorna sam od promena raspoloženja i raznih vaginalnih infekcija. Bliska prijateljica koristi prirodni metod koji uključuje praćenje vaginalnog sekreta paralelno sa praćenjem menstrualnog ciklusa, i to joj omogućava da izbegne seksualne odnose tokom perioda ovulacije. Odlučila sam, uz suprugovu saglasnost, da to probam. Da li znate nešto o toj prirodnoj metodi?

- Mislim da je prilično dobra ideja da prestanete sa uzimanjem pilule ako možete da pronađete drugi način kontracepcije. Novije generacije oralnih kontraceptivnih sredstava su bezbednije od prethodnih zato što sadrže manje doze hormona. Ali u tom slučaju izlažete svoj organizam efektima hormona, a visok nivo ženskih polnih hormona ide na ruku razvoju raka dojke i reproduktivnog sistema. Iako ne postoje podaci koji jasno povezuju oralna kontraceptivna sredstva sa povećanim rizikom od oboljevanja od raka, ipak treba biti oprezan.

Oralna kontraceptivna sredstva takođe povećavaju rizik od preteranog krvarenja tokom menstrualnih ciklusa, a mnoge žene imaju i sporedne efekte, kao što su mučnina, bolovi u grudima, zadržavanje tečnosti u organizmu, gonjenje i depresija. Tokom vremena pilula takođe smanjuje interesovanje za seks. Ako pušite, imate porodičnu istoriju karcinoma dojke, imate porodičnu istoriju benignih karcinoma grudi, niste rodili prvo dete pre 35. godine, stariji ste od 45 godina i još uvek imate menstruacije, ili imate povećan rizik oboljevanja od raka grlića materice zbog većeg broja seksualnih partnera, definitivno bih vam savetovao da odustanete od pilule. nastaviće se

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.