Izvor: Blic, 28.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljni lekovi protiv alkoholizma

Biljni lekovi protiv alkoholizma

Dr Endru Vejl je autor slavne 'Vitaminske biblije' i velikih medicinskih bestselera 'Spontano isceljenje' i 'Osam nedelja do optimalnog zdravlja' u kojima je pokazao čudesne sposobnosti organizma da se sam isceljuje. Program 'Pitajte dr Vejla' predstavlja jedan od najboljih Internet sajtova o zdravlju, koji se mesečno dopunjava sa 60.000 novih pitanja i odgovora. Na osnovu internet pitanja i odgovora nastala je i knjiga 'Pitajte dr Vejla' (prevela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tatjana Šešun, Verba, Beograd, 011/751-796) iz koje prenosimo pitanja i odgovore, za koje pretpostavljamo, da interesuju širi krug čitalaca.

Starije osobe bi trebalo da budu veoma oprezne ako primete krv u stolici jer to može biti znak karcinoma debelog creva i u tim slučajevima uvek treba otići kod lekara. Karcinom debelog creva se leči samo u početnom stadijumu razvoja, pa je veoma važno otkriti ga na vreme. U tom slučaju trebalo bi da budete obazrivi i uradite sigmoidoskopiju. Sigmoidoskop je dugačka cev sa sijalicom na kraju, koja omogućava vašem doktoru da direktno posmatra debelo crevo iznad anusa, gde se većina karcinoma javlja. Ovaj aparat takođe može da otkrije i polipe - koji mogu biti predkancerogeni - kao i maligna oboljenja u početnom stadijumu. Takođe postoji i kolonoskopija, slična ali mnogo detaljnija procedura za ispitivanje celog debelog creva. Drugi znaci karcinoma debelog creva koji mogu da budu praćeni krvlju u stolici su promene u navikama pražnjenja debelog creva ili u obliku ili konzistentnosti stolice.

Koji biljni lekovi su dokazano efikasni u borbi protiv alkoholizma, ili pomažu u smanjivanju želje za uzimanjem alkohola?

- Alkohol može da stvori pravu zavisnost, koju karakteriše jaka želja, povećana tolerancija na alkohol i povučenost. To je snažna droga i zavisnost od nje je veoma otporna na lečenje.

Pre nekoliko godina bilo je uzbuđenja oko izveštaja da kudzu (Pueraria) iz južne Kine pomaže u lečenju alkoholizma. U tim krajevima se koristi kao tradicionalni lek, a utvrđeno je da preparati ove biljke smanjuju potrebu za alkoholom. U istraživanju na miševima kod kojih je razvijena zavisnost od alkohola, uspešno je smanjivala žudnju za alkoholom. Medicinski pripremljen kudzu možete naći u kineskim biljnim apotekama.

Osim kudzua zaista ne znam drugi biljni metod u borbi protiv alkoholizma. Ja bih započeo tkao što bih se pobrinuo da osoba koja je alkoholičar ima kvalitetnu ishranu. Naročito preporučujem uzimanje vitamina B kompleksa, jer alkoholizam može da izazove nedostatak ovih vitamina u organizmu. Preporučio bih takođe neki metod relaksacije - kao što su joga ili meditacija - kao zamenu za alkohol. Kao i neki vid rekreacije.

Ja mislim da je najbolje otići na neki sistematski tretman za lečenje bolesti zavisnosti. Zaista je teško nositi se sa alkoholizmom bez pomoći spolja. Pre svega zato što postoji izuzetan socijalni pritisak da se pije - i to da se previše pije. Razmislite o odlasku u neko specijalizovano savetovalište ili u Društvo anonimnih alkoholičara.

Koje konkretne stvari bi svaka žena mogla da uradi da bi smanjila rizik oboljevanja od karcinoma dojke? Svi pričaju o korisnosti dojenja. Možete li da preporučite neki specifičan način ishrane ili date bilo kakvu drugu sugestiju?

- Karcinom dojke je rezultat kompleksne interakcije genetskih i spoljašnjih faktora. Iako ne znamo sve detalje o njegovom poreklu, možemo da pružimo specifične preporuke o promeni načina života koji će smanjiti rizik. Neke od njih su usmerene na smanjivanje proizvodnje estrogena u telu ili na ograničavanje izlaganja spoljašnjem unošenju estrogena. Ti hormoni stimulišu ćelije grudi na rast i deobu, povećavajući tako šansu malignim transformacijama. Druge preporuke su usmerene na jačanje odbrambenih snaga organizma.

Kod žena koje ranije dobiju menstruaciju postoji već rizik da obole od ove bolesti , kao i kod žena koje kasnije uđu u menopauzu. One su duži vremenski period izložene delovanju estrogena . Porođaj u mlađem dobu i dojenje smanjuju rizik oboljevanja. Verovatno zato što prestanak menstrualnog ciklusa skraćuje vremenski period proizvodnje estogena . Verovatno nećete biti u mogućnosti da utičete na većinu stvari, ali možete da napravite izmene u ishrani i tako utičete na regulisanje estrogena u organizmu.

nastaviće se

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.