Vimbldon prekršio zlatno pravilo! Vavrinka progovorio o “seks-gejtu”, Federera niko ne pita!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Jul.2016, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vimbldon prekršio zlatno pravilo! Vavrinka progovorio o “seks-gejtu”, Federera niko ne pita!

Na Vimbldonu – ništa novo. Ako se uzme u obzir da je jedina konstanta svih ovih dana bila odurna kiša, koja je prekidala neke mečeve čak i po tri puta, onda je ta konstatacija sasvim na mestu. Ali, baš zbog te činjenice, i evidentnog nedostatka algoritama kojim bi, usled još jednog dana nepovoljne vremenske prognoze, bilo moguće projektovati aktuelne i preostale mečeve ovog dela programa do kraja uobičajene prve turnirske nedelje – organizatori su odlučili da se prekrši “zlatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pravilo” najstarijeg teniskog turnira na svetu – i objave da će, po prvi put posle 2004. godine i tek treći put u 130 godina njegovog postojanja - “srednja nedelja” biti provedena “radno” – u mečevima na svim terenima “Ol Ingland Kluba”.

Specijalno za Telegraf iz Londona, Vuk Brajović

Ovoj informaciji će se sigurno najviše obradovati kilometri posetilaca današnjih mečeva, kao i oni iz svih mogućih redova oko teniskog kompleksa, koji su danas videli nešto malo više od teniskog “t”. Doduše, domaćoj publici – poslovično naklonjenoj “autsajderima” – izuzetno je prijala pobeda nekadašnjeg top ten igrača i osvajača Ju-Es Opena, simpatičnog Huana Martina Del Potra nad Vavrinkom, kao i neizvestan meč između velike šampionke Serene Vilijams i Kristine Mekhejl.



Iako je u prvom setu osvojio 4 gema, nigde blizu iznenađenju se nije “zadesio” pretposlednji “lokalni heroj” u muškom delu žreba, Dan Evans – koga je neumoljivi Rodžer Federer poslao “na pivo” sa super-kvalifikantom Markusom Vilisom – još jednom njegovom žrtvom.

Meč dana – od onih retkih koji su uspeli da budu odigrani do kraja – svakako je bio “okršaj” dvojice velikih animatora – rastafarijanskog tenisera sa nemačkim državljanstvom, Dastina Brauna – i “bed boja” svetskog tenisa, “neobrušenog dijamanta” Nika Kirijosa.

U meču u kome je Braun prikazao razna umeća koja se mogu poistovetiti sa bravurama i paradama najboljih evropskih golmana na tekućem Evropskom prvenstvu u fudbalu, Kirijosu je bilo potrebno više od kišnih pauza da ga povrate iz stanja totalnog šoka i mogućeg brodoloma, pri vođstvu eliminatora našeg Dušana Lajovića od 2:1 u setovima.

Ipak, Kirijos je nekako uspeo da obuzda temperament i prikaže igru koja je, iako daleko od njegovih inače sjajnih nastupa na vimbldonskoj travi proteklih godina, bila dovoljna da izjednači rezultat u setovima, i uz jedan brejk viška u petom setu ugleda “mirnu luku” sledećeg kola.

Naravno, pravi šok-polu-rezultat dana je trenutno stanje na semaforu terena broj 1 – Đoković-Kveri 0:2 – ali to izgleda postaje neka vrsta katarktičnog “običaja” svetskog broja 1 – da tokom prve nedelje ima jedan veoma loš meč, koga preokrene i koji ga “resetuje” do konačnog trijumfa na Grend Slemu.

Ovaj scenario se odigrao na istom terenu prošle godine protiv Kevina Andersona, a svima je sigurno u sećanju i 100 neiznuđenih grešaka protiv Žila Simona u Melburnu. Kao što se nadamo da će novi dan doneti malo više sunca, tako se i nadamo da će nastavak ovog meča “ogrejati” sve sledbenike trostrukog vimbldonskog šampiona.

Od sporednih tema kojima je svetski medijski kor pokušavao da razonodi svoje čitaoce usled nedostatka pravog teniskog sadržaja – dominirao je pokušaj kreiranja novog “seks-gejta” – tj. kontroverzi koje su nastale posle kritike petostruke vimbldonske šampionke Venus Vilijams da igračice bivaju previse često raspoređene na manje i slabije posećene terene od igrača.

Foto: AP/Tanjug

Poučeni iskustvom iz Indijan Velsa – gde se ipak radilo o važnijoj pod-temi navodne “polne diskriminacije – uporednih honorara i nagradnog fonda koji dobijaju asovi iz ATP i WTA – preostali upitani učesnici Vimbldona nisu baš bili voljni da elaboriraju na ovu temu. Iako je, na trenutak, Serena Vilijams “ustala u odbranu” starije sestre, tvrdeći da je “pozitivni pomak” posle te kritike ipak napravljen i da je više mečeva ženskog tenisa sada moguće pratiti na glavnim terenima.

Doduše, sama Serena je imala i svoju epizodu “reket-gejta” danas, jer je, iz besa bačeni reket u pauzi između gemova završio u krilu linijskog sudije – što će joj možda “olakšati vimbldonski budžet” za koju hiljadu funti. Kao da je želela da se otarasi baksuza, isti reket je posle meča otišao u ruke verne navijačice, koja je korpulentnoj teniskoj heroini uzvratila majicom sa crtežom meksičkog specijaliteta – takosa – jer “Serena voli to jelo…”.

Sten Vavrinka je, na pitanje o pravilnosti rasporeda terena među teniserima i teniserkama, zakolutao očima po sistemu “Gde da me pitaju ovako glupa pitanja, i još posle ispadanja sa turnira” i “zadovoljio” novinarsku znatiželju suvoparnim odgovorom “Pa ne očekujete valjda da zbog toga sada počnu da bukiraju šest mečeva više na centralnom terenu?!”. Rodžera Federera, naravno, niko nije smeo da pita o “seks-gejtu”, već su se novinari zadovoljili njegovom “šetnjom kroz aleju istorije Vimbldona”, sećanju na dane dok je supruga Mirka igrala tenis, i sličnim “umerenim temama”…

Vreme je da se vreme popravi, i da tenis ponovo dominira na Vimbldonu!

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.