Ma, ne da će Novak prestići Federera, nego...

Izvor: Mondo, 25.Jun.2016, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ma, ne da će Novak prestići Federera, nego..."

"Kako ćemo dođavola pobediti ovog momka?", bile su reči Grega Rusedskog, Endija Mareja i ostalih britanskih tenisera kada su igrali protiv Novaka Đokovića. Pre čitavih deset godina. I tada su znali da će biti najbolji...

Prošlo je deset godina i dva meseca otkako je prvi i poslednji put izašao na megdan Novaku.

Srbija je gostovala u Glazgovu u okviru 2. kola Dejvis Kupa prve grupe Evro-afričke zone protiv Velike Britanije i bila je bez najboljerangiranog tenisera >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << - Borisa Pašanskog. Međutim, baš tada se jedan 18-godišnji klinac istakao i najavio da će biti neverovatan teniser.

Da, u pitanju je Novak Đoković.

Srbija će u okviru Dejvis kupa i ove godine igrati sa Velikom Britanijom, a jedan od aktera prethodnog susreta Greg Rusedski prisetio se u razgovoru za tamošnje medije kakav je osećaj imao kada je izašao na teren protiv "golobradog" Srbina.

"Sedeo sam na stolici, gledao u tog malog Đokovića i pričao za Timom Henmanom i ostalim saigračima - kako ćemo dođavola pobediti ovog momka!?", počeo je priču Greg Rusedski.

"Sećam se da smo 2006. godine igrali protiv njih u Glazgovu. Jedva sam pobedio Janka Tipsarevića u pet mečeva, onda smo Endi Marej i ja izgubili meč u dublu, a ja sam sutradan imao šansu da donesem vođstvo protiv Đokovića, ali sam izgubio. Sećam se da su mi svi govorili da je moguće 'slomiti' njegov forhend kada je pod pritiskom. Igrao sam sjajno, ali sam opet izgubio od njega...", ispričao je Greg Rusedski koji je od Novaka Đokovića bio stariji čak petnaest godina.

Za tih deset godina mnogo toga se promenilo. Greg Rusedski je naravno u penziji, a Novak Đoković je već duže vreme najbolji teniser sveta, a uz to je uspeo da osvoji i 12. grend slem titula i teško da pamti koji su sve rekordi zapisani pod njegovim imenom.

Foto: MN Press/Arhiva

"Taj osamnaestogodišnjak sada ima 29 godina i toliko je napredovao od onda... To je bio jedini put da sam igrao sa njim. Svi misle da moraš da budeš agresivan sa njegovim forhendom, ali kakve on vinere može da pogađa...".

Mnogi smatraju da je Rodžer Federer najveći teniser svih vremena, a da bi dostigao Švajcarca po broju grend slemova - potrebno mu je da slavi još na pet. Rusedski ni malo ne sumnja da će se to desiti...

"Ma, ne samo da će prestići Federerov rekord po broju osvojenih grend slem titula - nego će on osvojiti i kalendarski grend slem i ono što niko u istoriji nije uspeo - šest titula u nizu", počeo je Rusedski.

"Gledam u statistiku i čovek ima bolji skor u mečevima sa Federerom, pa sa Rafom Nadalom i vodi u skoru protiv svih svojih najvećih rivala. Federer, sa druge strane, nije bolji od Nadala, a i Endi Marej ga je dugo "šio" dok nije vezao šest u nizu...", kazao je on.

Bliži se i Vimbldon, a mnogi očekuju da će se Novak Đoković i Endi Marej naći i u ovogodišnjem finalu, a publika će i tada, verovatno, biti na strani domaćeg tenisera koji žarko želi svoj drugi trofej na ovom grend slemu.

"Pogledajte recimo prošlogodišnji US Open kada je pobedio Federera u četiri seta. Jedini ljudi koji su navijali za njega bila je šačica Srba i njegov tim. Ostalih dvadeset hiljada je navijalo protiv njega. Kada sam ga sreo u Monte Karlu rekao sam da je to najbolja partija nekog tenisera koju sam ikad video. Jak je...Više ga se plaše nego što ga vole!", kazao je Rusedski.

Za kraj je Rusedski poručio da očekuje da će Novaku najteže biti da osvoji Olimpijske igre u Riju, a za naslednike Novaka Đokovića označio je Dominika Tima, Nika Kirjosa i Aleksandra Zvereva.
Pogledaj vesti o: Tenis,   Novak Đoković

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.