Zatvor za požar u kineskoj fabrici

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvor za požar u kineskoj fabrici

Pet vatrogasaca i šefova farme osuđeno je na kazne zatvora do devet godina za požar u fabrici za preradu pilećeg mesa prošle godine na severoistoku Kine.

U požaru je poginula 121 osoba a 76 je povređeno, prenela je državna novinska agencija Sinhua.

Požar u provinciji Džilin u junu 2013. bila je najsmrtonosnija industrijska nesreća u poslednjih pet godina, i na videlo je iznela činjenicu da se u Kini kontinuirano krše bezbednosni propisi, uprkos nedavnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poboljšanjima u tom sektoru.

Radnici koji su preživeli požar, uglavnom žene, pričali su da su se zaposleni borili da se kroz dim i plamen probiju do izlaznih vrata, za koja se ispostavilo da su zaključana i blokirana pošto je električni spoj izazvao vatru koja je zahvatila zapaljivu robu u fabrici.

Sud u kineskom gradu Čangčunu osudio je dva šefa fabrike i pet vatrogasaca, prenosi Sinhua.

Direktor fabrike osuđen je na devet godina zatvora i kaznu od 160.000 dolara jer nije obezbedio bezbedno radno okruženje za svoje radnike.

Bivši generalni direktor Džang Jušen osuđen je na četiri godine zatvora zbog instaliranja opreme koja je bila ispod standarda, navodi Sinhua.

Bivši šef lokalnih vatrogasaca Liju Jandong i njegov zamenik Liju Gujkaj osuđeni su za zloupotrebu položaja na kaznu zatvora od po pet i po godina.

Tužioci su u završnoj reči rekli da osuđeni nisu vršili ozbiljne inspekcije fabrike i posle požara falsifikovali su informacije kako bi prikrili njegov uzrok.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.