Visoke temperature teško podnose i životinje

Izvor: RTS, 29.Jun.2017, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke temperature teško podnose i životinje

Visoke temperature teško podnose ljudi, ali i domaće životinje. Muzne krave u šabačkom kraju, ovih dana, daju manje mleka, a na nekim farmama, primetno je više uginuća od toplotnog udara.
Na farmi u Dobriću, Zoran Jadranović gaji više od 300 grla stoke. Visoke temperature, kaže, najteže podnose muzne krave koje piju više vode, i manje jedu, što negativno utiče na proizvodnju mleka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Poslednjih sedam dana su baš ekstremne temperature za ovo doba godine. Imamo pad proizvodnje mleka, za oko 20 odsto u odnosu na pre sedam dana. U subotu nam je jedan bik infrakt doživeo, u nedelju je jedna krava uginula, u ponedeljak smo imali jedan pobačaj", kaže Zoran Jadranović iz Dobrića.
Pored visokih temperatura, prema rečima veterinara, dodatni problem je velika vlažnostu vazduha, zbog čega se stočarima preporučuje redovno provetravanje štala.
"Mi imamo problem što nam je sa visokom temperaturom i vlažnost vazduha povećana, koja ide čak do 80 - 90 odsto. Preporuka za ishranu je da se životinje ukoliko je moguće, što ranije ujutru hrane, ili što kasnije uveče, a oni koji imaju uslove, i preko noći", kaže dr Zoran Ninković, veterinar.
Visokomlečne krave, dnevno popiju oko 150 litara vode. Tropske temperature teže podnose starija i deblja grla.
"Preporučuje se pre svega da se pomogne životinjama u ovoj situaciji. Savet je da se obezbedi dovoljno hlade vode, da se životinje zaštite od direktnog sunca, da se obezbede mikroklimatski uslovi, ako su u stajama, ako ne postoje uslovi da se puste napolje, i da oni sami sebi potraže idealne uslove pri ovakvim temperaturama", kaže Zoran Kozlina, savetodavac PSSS Šabac.
Savet stočarima je i da svakodnevno proveravaju ispravnost pojilica, kao i da redovno čiste štale, i menjaju prostirku od slame.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.