Sukobi traju, Palestinci stradaju

Izvor: B92, 22.Avg.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi traju, Palestinci stradaju

U izraelskom vazdušnom udaru na jednu farmu u pojasu Gaze ubijeno dvoje Palestinaca, u nastavku sukoba trećeg dana zaredom otkako je propao prekid vatre.

Izraelska vojska izvela je prošle noći i jutros 20 vazdušnih udara na Gazu, a palestinski ekstremisti ispalili su dve rakete na Izrael, navedeno je u vojnom saopštenju. Nastavak sukoba, u kome je broj poginulih dostigao već 2.086 ljudi na palestinskoj strani, raspršio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nade da će se trajno primirje uskoro postići.

Hamas, koji de fakto vlada pojasom Gaze, odbacio je egipatski predlog na osnovu koga bi Izrael postepeno ublažio blokadu pojasa Gaze.Ta islamistička organizacija zahtevala je da se blokada koju su uveli Izrael i Egipat još 2007. godine potpuno ukine. U ovom trenutku ne očekuje se brza obnova direktnih pregovora izmedju Izraela i Hamasa vodjenih u Kairu, naročito posle jučerašnje pogibije trojice najviših komandira vojnog krila Hamasa u izraelskom vazdušnom udaru na jug pojasa Gaze, navodi Asošijeted pres.

Odgovarajući na njihovo ubistvo, lider političkog krila Hamasa u Gazi Ismail Hanije rekao je kasno sinoć da hamasovci neće odustati od svojih zahteva.

" Nećemo prihvatiti ništa manje od okončanja ( izraelske ) agresije i kraj blokade, " saopštio je Hanije dodavši: " Savako umešan u napore za uspostavljanje prekida vatre mora razumeti da naš narod neće prihvatiti ništa manje od toga".

Medju ubijenim Palestincima skoro četvrtina su deca - poginulo je 469 mališana prema podacima UNICEF-a. Od preko 10.400 ranjenih Palestinaca skoro jedna trećina su deca, prema podacima istog tela, dok je 100.000 stanovnika Gaze ostalo bez svojih domova. Na izraelskoj strani poginulo 67 ljudi, uključujući tri civila.

U današnjem napadu ubijena su dva radnika na farmi, precizirao je portparol palestinskih hitnih službi Ašraf al Kidra. Izraelska vojska je rekla da je ciljala skrivene lansere za rakete i skladišta oružja.

Izrael je saopštio da su tri komandira Hamasa ubijena u četvrtak igrala ključnu ulogu u širenju vojnih sposobnosti organizacije poslednjih godina, uključujući kopanje tunela koji vode u Izrael, obuku boraca i krjumčarenje oružja u Gazu. Jedan od njih je takodje imao ulogu u otmici izraelskog vojnika Gilada Šalita 2006. koji je držan u zatočeništvu više od pet godina i razmenjen potom za preko 1.000 palestinskih zatvorenika.

Izrael ističe da je blokada Gaze potrebna kako bi se sprečilo naoružavanje Hamasa i drugih miltantnih organiizacija. Medjutim, ta restrikcije sprečavaju većinu stanovnika Gaze da otputuju iz tog gustog naseljenog područja i onemogućavaju izvoz.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gaza: Raspršena nada u u trajno primirje

Izvor: Mondo, 22.Avg.2014

U izraelskom vazdušnom udaru na jednu farmu u pojasu Gaze ubijeno je jutros dvoje Palestinaca, u nastavku sukoba trećeg dana zaredom otkako je propao privremeni prekid vatre...Foto: AP, Hatem Ali..Izraelska vojska izvela je prošle noći i jutros 20 vazdušnih udara na Gazu, a palestinski ekstremisti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.