Sud kaznio Usorca zbog nedozvoljenih preparata

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Mar.2015, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud kaznio Usorca zbog nedozvoljenih preparata

BANJALUKA - Osnovni sud u Prnjavoru kaznio je Vladimira Usorca, predsjednika neregistrovanog Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, sa 4.000 KM, jer na svojoj farmi krave liječi lijekovima koji se uopšte ne smiju davati govedima u muži, jer su vrlo opasni po život i zdravlje ljudi, objavio je poslovni portal Capital.ba.

Kako je navedeno, Usorac dnevno na tržište isporuči oko 2.000 litara mlijeka, koje dobija od 200 krava, kojima daje vitamine i ostale preparate, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << te ih liječi nedozvoljenim lijekovima, koji su izrazito opasni po zdravlje ljudi. Sud je Usorca, pored novčane kazne, kaznio i uslovnom šestomjesečnom zabranom držanja muznih krava.

"Na farmi se nalazi veliki broj veterinarsko-medicinskih proizvoda koji ne bi smjeli da se tu nalaze. Te lijekove radnici farme upotrebljavaju bez ikakvog nadzora i eventualnih štetnih posljedica po ljude koji upotrebljavaju takvo mlijeko. Za lijekove vlasnik nije imao nikakve račune, niti bilo šta od dokumentacije. Prilikom kontrole inspektori su zatekli lijekove koji se uopšte ne smiju upotrebljavati niti davati govedima u laktaciji - muži, jer su opasni po zdravlje ljudi", navodi se u presudi Osnovnog suda u Prnjavoru, koju je objavio Capital.ba. Na optužbe koje je utvrdio Vladimir Milijević, republički veterinarski inspektor, Usorac se na sudu branio da je "inspektor ušao na farmu neovlašteno bez njegovog prisustva, da se radi o farmi s najvišim stepenom upravljanja u Evropi, da je inspektor pronašao i slikao lijekove, ali nije napravio zapisnik na licu mjesta..." Sud je potvrdio da Usorac drži 59 veterinarskih medicinskih proizvoda za koje nema odobrenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Usorac je istakao da mu nijedan dan nije bila obustavljena isporuka mlijeka, što, kako kaže, znači da u njemu nije bilo nedozvoljenih preparata, te je podsjetio da je od resornog ministarstva dobio potvrdu o ispunjenosti uslova za izvoz mlijeka u EU.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.